SEDAM MJESECI U ZATVORU

Ferenčak i Turković opet proglašeni krivima za aferu Nanbudo

19.09.2014 u 19:18

Bionic
Reading

Bivši glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i Petar Turković danas su na ponovljenom suđenju u aferi 'Nanbudo' nepravomoćno osuđeni na djelomično uvjetne kazne od godine i dva mjeseca, a državi moraju vratiti po 1,9 milijuna kuna koliko su protuzakonito 'zaradili' na preprodaji gradskog zemljišta

Postane li presuda zagrebačakog Županijskog suda pravomoćna polovicu kazne, odnosno sedam mjeseci morat će odslužiti u zatvoru, dok će preostali dio provesti na uvjetnoj slobodi s rokom kušnje od četiri godine.

Ferenčak i Turković proglašeni su krivima zbog zloporabe položaja jer su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Suđenje im je ponovljeno pošto je Vrhovni sud u srpnju 2012. uvažio njihove žalbe zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Vrhovni sud tada je zaključio da je izostala ocjena prvostupanjskog u odnosu na dio obrane optuženika o stvarno uloženim sredstvima pri podmirenju obveza povezanih s dodjelom zemljišta, a o čemu u konačnici ovisi zaključak o visine pribavljene imovinske koristi.

U svojim obranama odbacili su sve što im se stavlja na teret, ističući da su u projekt uložili vlastiti novac te da nikoga nisu oštetili. Danas se nisu pojavili na objavi nepravomoćne presude.

Ferenščakov odvjetnik Rajko Mlinarić najavio je novinarima da će se žaliti na presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Dodao je da je proces bio pošten, ali je iznenađen odlukom jer su "u dokaznom postupku utvrđeni drugačiji podaci nego što je to sada sud objavio".

Zamjenica zagrebačke županijske državne odvjetnice Radmila Sučević izjavila je da je zadovoljna presudom dok će o eventualnoj žalbi odlučiti nakon što dobije pisano obrazloženje presude.

Prvom ukinutom presudom Ferenčak i Turković bili su osuđeni na godinu i pol zatvora.

Oni su prema optužnici 1996. najprije posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna.