proslava bez veterana

Luka Bebić objasnio nam je zašto je sa Sanaderom i Mesićem pisao državnom vrhu: 'Je li to normalno?'

08.04.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Bivši predsjednici države, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Luka Bebić uputili su otvoreno pismo Kolindi Grabar Kitarović, Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću, u kojemu se ironično osvrću na činjenicu da nitko od njih nije bio pozvan na svečano obilježavanje desete godišnjice hrvatskog članstva u NATO-u

Između ostalog, napisali su da 'Hrvatska svakim danom postaje zrelija, ozbiljnija i stabilnija država s demokratskim kontinuitetom' te da se nadaju kako članovi današnjeg državnog vrha 'neće pasti makar i u privremeni zaborav ili, ne daj Bože, biti trajno ignorirani od nasljednika'.

'Ovih dana, krajem ožujka 2019. godine, Republika Hrvatska na svečan je način proslavila, obilježila 10. obljetnicu članstva u NATO savezu. Kako je u medijima objavljeno, državni vrh u toj je prigodi pozvao na svečanost mnoge zaslužne pojedince i predstavnike institucija koje su sudjelovale u procesu priprema za članstvo. Ta je gesta državnog vrha za svaku pohvalu.

  • +4
Proslava 10. obljetnice ulaska Hrvatske u NATO Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska je uspješno prešla zahtjevan i dug put do članstva u najvećem svjetskom sustavu globalne sigurnosti. To je ostvareno svega 10-ak godina nakon Domovinskog rata. Bez sumnje, velik je to uspjeh mlade hrvatske države. Zemlja koja je još bila u fazi osnivanja i stabiliziranja temeljnih državnih institucija tako brzo postaje članicom svjetskog sigurnosnog sustava - NATO-a. Kakav je to veliki uspjeh Republike Hrvatske, i to, kako vidimo, bez državnog vrha. Što bi tek bilo da smo tada imali predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH?!', pitaju se Mesić, Sanader i Bebić.

Potom Grabar Kitarović, Jandrokoviću i Plenkoviću kurtoazno čestitaju obljetnicu članstva u NATO-u i izražavaju im želju da neće biti zaboravljeni u budućnosti.

Tportal je kontaktirao s jednim od potpisnika, bivšim predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, koji kaže da može samo nagađati zašto pozivnica nije stigla i na njihove tri adrese.

'Ako su imali razloga ne pozvati jednoga od nas, za preostalu dvojicu nisu. Ako su imali razloga izbjeći dvojicu, trećeg nisu morali. Neobično nam je da baš nitko od nas nije bio pozvan te želim čuti postoji li problem i u čemu se on sastoji', kazao nam je Bebić.

Bebić: Sanader i ja sastavili smo pismo...

'Ne moramo biti u ljubavi, ne moramo biti u istoj stranci niti navijati za isti klub, ali u ovakvim slučajevima od toga treba apstrahirati. Je li normalno da se među pet stotina pozvanih na svečanost nisu našli ni tadašnji predsjednik države, ni predsjednik Sabora, ni premijer? Nismo ni ljuti ni ogorčeni, nego upozoravamo na osnovna načela i bonton', dodaje Bebić.

Upitali smo ga i tko je inicijator sastavljanja otvorenog pisma.

'Bivši premijer Sanader i ja. Sastavili smo ga u četvrtak ujutro, baš prije nego što će on otići u Remetinec, a onda smo kontaktirali s Mesićem, koji se složio s time. U tom trenutku nije bio u Hrvatskoj i zato smo čekali s objavom, da se i on vlastoručno potpiše', otkriva Bebić.

U ponedjeljak ujutro odmah je dobio ponude za intervjue na nekoliko nacionalnih televizija, koje su osim o Sanaderu željele čuti njegov stav o današnjem funkcioniranju Sabora. 'Ništa nisam prihvatio. Ako ne mogu reći nešto afirmativno, onda je bolje da ništa ne govorim', zaključuje Bebić.