MUKE S LIJEKOVIMA

Farmaceut: Izgleda da će opet nestati Klavocina

28.11.2023 u 23:00

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji RTL Danas, magistar farmacije Mario Vrebčević komentirao je što za pacijente znači najnovije povlačenje dvije serije ibuprofena, te hoće li doći do nove nestašice lijekova

Nakon što je HALMED objavio da se iz administrativnih razloga povlače dvije serije ibuprofena, nametnulo se pitanje što to znači za pacijente. 'Ako pacijenti navedeni lijek imaju doma, preporuka je da ga potroše do kraja sukladno uputama liječnika, a kod idućeg izdavanja ako će biti potrebno, izdat će se nešto od istovjetnih lijekova od drugih proizvođača. Tako da brige za pacijente nema i u idućim navratima će biti terapijski pokriven', rekao je Vrebčević za RTL.

Nestašica lijekova uvijek je izazov, kaže farmaceut. 'Izgleda da će opet doći do nestašice Klavocina, zatim nedostaje lijekova kao što je Ozempic. S tim se nosimo najbolje što možemo i nastojimo pacijentima naći opciju da pokriju svoje zdravstveno stanje', rekao je.

  • +10
Gužva pred ljekarnom u Sigetu u Novom Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Dodao je da, kad su u mogućnosti, farmaceuti ponude istovjetni lijek od drugog proizvođača, ako takav postoji. 'Ako ne, opcija je da ih upućujemo na liječnika za konzultacije radi propisivanja nove terapije. Ako se radi o djeci, što nam je uvijek najzahtjevnije, nastojimo iz lijekova za odrasle pripremiti odgovarajući lijek za djecu', kaže farmaceut.