proizvođači traže

'Hitno se moraju uskladiti cijene lijekova s inflacijom, tad neće biti nestašica'

17.11.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Za tportal iz HUP-Udruge proizvođača lijekova komentirali su nestašicu Klavocina. Naglašavaju kako je nužna primjena novih modela nabave lijekova kako bi se osigurala održiva dugoročna opskrba

Njihov odgovor prenosimo u cjelosti.

'I na razini Europske unije i u Hrvatskoj ključni uzrok smanjene dostupnosti lijekova je nesrazmjer između rastućih troškovi s jedne i pritiska na cijene s druge strane. Naime, povećani troškovi uslijed inflacije, troškovi ulaznih sirovina, rastući zahtjevi za zaštitu okoliša, kao i povećani regulatorni zahtjevni, stavljaju proizvođače generičkih lijekova, koji ne mogu samostalno određivati cijene svojih proizvoda, u neodrživu situaciju.

Ovakvi uvjeti dovode do povlačenja dobavljača lijekova s tržišta te se time ozbiljno ugrožava sigurnost opskrbe ključnim lijekovima. Situacija je posebno ozbiljna u najranjivijim terapijskim područjima, gdje primjerice čak 70% onkoloških generičkih lijekova isporučuje 2 ili manje dobavljača (izvor. IQVIA za 2022.).

Kako bi se  osigurala održiva dugoročna opskrba lijekovima, te stvorilo zdravo, konkurentno i otporno tržište generičkih lijekova, u Hrvatskoj je nužna hitna primjena novih modela.

Riječ je o automatskoj indeksaciji, odnosno usklađivanju cijena lijekova s inflacijom, te multiwinning, podjela posla nabave lijekova većem broju proizvođača.

Multiwinning model, preporučen od strane Europske unije, podržava tržišnu utakmicu te će stimulirati ostanak većeg broja proizvođača u zdravstvenom sustavu RH. To će omogućiti redovitu opskrbu lijekovima i redovno funkcioniranje zdravstvenog sustava bez potreba za interventnim nabavama. Konkretan prijedlog multiwinning modela od strane HUP Udruge proizvođača lijekova uključuje 3 različite cijene u omjeru količina 60:30:10 na nivou molekule, a ugovor za nabavu lijekova sklapao bi se izravno s KBC Zagreb, te bi se nakon toga sklapali pojedinačni ugovori sa svakom bolnicom. 

Međutim, najvažniji korak za očuvanje održivosti proizvodnje lijekovima i osiguranje sigurnosti opskrbe je hitno usklađivanje cijena lijekova s inflacijom i to za 15% za lijekove koji koštaju do 25 eura, te za 10% za lijekove u rasponu od 26 do 50 eura. Ovakvo usklađivanje predstavlja trošak za sustav od oko 30 milijuna eura, odnosno tek nešto više od 0,5% ukupnog proračuna zdravstvenog sustava.

Radi se uistinu o malom trošku za sustav, a velikoj koristi i za cjelokupni zdravstveni sustav i za pacijente, a važno znati da usklađivanje cijena sami pacijenti većinom neće ni osjetiti jer se uglavnom radi o lijekovima na recept čiji trošak pokriva sustav', poručili su iz HUP -Udruge proizvođača lijekova.