nestašica antibiotika

Iz Plive pojasnili zašto nema Klavocina: Važna je i cijena lijeka

17.11.2023 u 12:50

Bionic
Reading

U narednih dva mjeseca, sve do kraja siječnja, neće biti dostupan lijek Klavocin. Domaća farmaceutska kompanija Pliva prijavila je HALMED-u nestašicu tog antibiotika koji se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih

Iz Plive su za tportal detaljnije pojasnili zbog čega dolazi do čestih nestašica Klavocina.

'Problemi u globalnim lancima opskrbe nažalost zadnjih dvije godine rezultiraju potrebom proizvođača pojedinih aktivnih supstancija i lijekova da nekim tržištima dodjeljuju ograničene količine proizvoda. Na odluku o alokaciji proizvoda na pojedino tržište utječe veličina istog, kao i cijena lijeka određena od strane regulatorne agencije.

Iako smo tražili dodatno povećanje cijene za Klavocin kako bismo osigurali prioritizaciju tržišta Hrvatske, ona nije odobrena od strane regulatora. Svjesni problema, sa svim odgovornim dionicima radimo na brzom otklanjaju uzroka nestašica', poručila je Tamara Sušanj Šulentić, viša direktorica komunikacija Plive.

Ona napominje da je očekivana nestašica prijavljena Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) s očekivanim početkom sredinom, tj. krajem prosinca kako bi se mogao osigurati isti lijek drugih proizvođača za pacijente u Hrvatskoj.

'Na tržištu su dostupne alternativne terapije za pacijente, a normalizaciju opskrbe, nakon kratkotrajnih nestašica krajem prosinca i početkom siječnja, očekujemo krajem siječnja 2024., kada bi svi oblici Klavocina trebali biti dostupni u dovoljnim količinama', izjavila je Sušanj Šulentić.

Klavocin sadrži djelatne tvari amoksicilin i klavulansku kiselinu te se koristi za liječenje infekcija srednjeg uha i sinusa, dišnih i mokraćnih puteva, kože i mekih tkiva te kostiju i zglobova.

Pliva Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije/Pliva

Lijeka Klavocin bid 875 mg + 125 mg tablete nema od srijede 15. studenog te neće biti dostupan do 10. siječnja 2024. godine.

Pliva je prijavila i nestašicu Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5ml praška za oralnu suspenziju; bočica s praškom za pripremu 70 ml suspenzije i štrcaljkom, također zbog razloga povezanih s proizvodnjom. Prašak za suspenziju neće biti dostupan od 31. prosinca 2023. do 31. siječnja 2024. godine.