napao premijerku may

Farage govor o Brexitu prozvao izdajom

22.09.2017 u 19:24

Bionic
Reading

Pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier u petak je pohvalio govor britanske premijerke Therese May zbog njezinog ‘konstruktivnog duha’ oko pregovora o izlasku njezine države iz EU-a, dodavši da ipak treba razjasniti neke stvari koje je izrekla.

‘Govor pokazuje volju za napretkom, a vrijeme je tu ključno’, priopćio je Barnier. ‘Izjave premijerke May su korak naprijed, no one sada moraju biti prevedene u precizne pregovaračke pozicije britanske vlade’. 

Barnier, koji u ime preostalih 27 članica EU-a predvodi pregovore s Britanijom o njezinom izlasku iz tog saveza u ožujku 2019., istaknuo je kako se May nije osvrnula na pitanje budućeg odnosa između Sjeverne Irske i Irske. 

Dodao je i kako će se trebati raspraviti i o izjavi britanske premijerke da nijedna EU država neće morati platiti više ili dobiti manje iz europskog proračuna.

Naglasio je i da će se o prijedlogu tranzicijskog perioda od dvije godine nakon što Britanija napusti EU, u kojem bi London i dalje bio dio jedinstvenog europskog tržišta, raspraviti čim se dogovore uvjeti izlaska. 

Nigel Farage, bivši čelnik britanske stranke UKIP i jedan od predvodnika kampanje za Brexit, govor Therese May nazvao je ‘izdajom’ i tvrdi da je pokazala da ona želi napustiti EU samo nominalno, prenosi dpa. 

  • +5
Brexit Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

‘Sva područja integracije koja trenutno imamo će biti ponovno uspostavljena’, smatra Farage. ‘Današnji dan je pobjeda za Westminster i političku klasu’, napisao je britanski političar na svom Twitter profilu. 

‘Velika izdaja oko Brexita se nastavlja: Theresa May je u Firenci pokazala da samo želi zadovoljiti elitu iz Bruxellesa’, zaključio je Farage u komentaru za Daily Telegraph.