damantira navode

Fakultet političkih znanosti: Istraživačko novinarstvo se ne ukida, već zamrzava

10.07.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Fakultet političkih znanosti (FPZG) u srijedu je demantirao informaciju o ukidanju kolegija Istraživačko novinarstvo, ustvrdivši da se kolegij zbog izmjena u Studiju novinarstva zamrzava na godinu dana

U priopćenju koje potpisuje dekan FPZG-a Zoran Kurelić istaknuto je kako su informacije o Studiju novinarstva, koje se posljednjih dana pojavljuju u medijima, netočne te kako se kolegij zamrzava na godinu dana jer je prebačen s preddiplomskog na diplomski Studij novinarstva.

'Kolegij će biti zamrznut na godinu dana jer bi u suprotnom studenti koji su kolegij odslušali na preddiplomskom studiju, a koji sada upisuju diplomski studij, zbog ove promjene ponovno slušali isti kolegij', navodi se u priopćenju Fakulteta te dodaje da se kolegij stavlja u mirovanje na godinu dana kako bi 'uhvatio' generaciju koja taj ga nije slušala.

Fakultet je iznenađen plasiranjem neprovjerenih i netočnih informacija o 'ukidanju' kolegija, dodajući da se taj kolegij na Studiju novinarstva izvodi od 2004. godine.

Navode da su ranije kratke pauze u izvođenju kolegija bile isključivo administrativne ili financijske prirode i vezane uz angažman vanjskih suradnika, s obzirom da, kako kažu, nadležne institucije nisu na adekvatan način riješile njihovo angažiranje na studijima kao što je novinarstvo.

Odgovarajući na navode Zbora istraživačkih novinara HND-a koji je upozorio da je problem studija novinarstva njegova koegzistencija sa smjerom Odnosi s javnošću, iz FPZG-a tvrde da nije neobično da na istom fakultetu postoje studiji novinarstva i odnosa s javnošću.

'Štoviše, cijeli niz sveučilišnih programa u SAD-u ili Velikoj Britaniji nosi neku varijantu naziva Journalism & Public Relations', napisali su dodajući da su studenti FPZG-a samosvjesni mladi ljudi koji jako dobro znaju zbog čega upisuju fakultet i žele li se baviti odnosima s javnošću, novinarstvom ili nekim drugim područjem za koje ih Fakultet obrazuje.