pod vladinom kontrolom

Facebook počinje posebno označavati sadržaje ruskih i kineskih državnih medija

05.06.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Tvrtka Facebook najavila je u četvrtak kako će ubuduće početi posebno označavati ruske, kineske i druge medije koji su pod vladinom kontrolom te će kasnije tijekom ljeta blokirati sve njihove reklamne sadržaje koji ciljaju korisnike u SAD

Prema onome što je navedeno u djelomičnom popisu takvih medijskih organizacije najveća društvena mreža na svijetu posebno će označiti ruski Sputnjik, iransku Press TV i kinesku agenciju Xinhua. Postupak posebnog označavanja na početku će bit primijenjen na oko 200 stranica.

Facebook neće posebno označavati niti jednu novinsku organizaciju čije je sjedište u SAD-u jer su u toj tvrtki zaključili kako čak i oni mediji kojima upravlja vlada uživaju neovisnost u provedbi uređivačke politike, kazao je Nathaniel Gleicher, Facebookov direktor za kibernetičku sigurnost.

Facebook je ranije priznao kako je propustio spriječiti da se preko njegove platforme Rusi umiješaju u američke predsjedničke izbore 2016. godine a od tada je poduzeo mjere kako bi unaprijedio svoju zaštitu i osigurao veću transparentnost stranica i oglasa koje ova društvena mreža sadrži.

Tvrtka je prošle godine objavila plan uvođenja označivanja državnih medija no to je uslijedilo upravo u jeku kritika zbog načina na koji Facebook tretira obmanjujuće i rasno motivirane objave američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nove mjere uvode se samo nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD-u koji bi se trebali održati u studenom.

No kroz novi pristup Facebook neće posebice označavati medije povezane s određenim političarima ili strankama koji bi, po Gleicherovim riječima, mogli pomaknuti "granice koje su veoma, veoma skliske".

"Ono što sada želimo je krenuti od najozbiljnijih slučajeva", kazao je.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang kazao je u petak novinarima u Pekingu kako društvene mreže ne bi smjele selektivno postupati prema medijima i priječiti njihov rad.

"Nadamo se da relevantne društvene mreže mogu ostaviti po strani ideološku pristranost i zadržati otvoreni i prihvatljivi pristup ulozi koju mediji imaju u bilo kojoj zemlji", kazao je

Facebook nije prva tvrtka koja poduzima ovakve mjere. Tako je YouTube čiji je vlasnik Google-ov Alphabet Inc's još 2018. počeo identificirati video kanale koji objavljuju vijesti a pod vladinom su kontrolom.