izvješće

Fabrizi: Srbija se mora kretati naprijed brže, posvećenije i fokusirano

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 12:27
  • Objavljeno 30.05.2019 u 12:27
Šef Delegacije Europske unije u Beogradu Sem Fabrizi

Šef Delegacije Europske unije u Beogradu Sem Fabrizi

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Šef Delegacije Europske unije u Beogradu Sem Fabrizi sugerirao je u četvrtak da sve srbijanske institucije pogledaju izvješće Europske komisije (EK) o napretku Srbije, vide kakve su preporuke, a poglavito što su savjeti za daljnji napredak kako bi se postigli bolji rezultati

Povodu izvješća EK o napretku u procesu eurointegracija, Fabrizi je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je Srbija napredovala u provođenju ekonomskih reformi, ali da postoji čitav niz reformi koje se moraju nastaviti.

On je naročito istaknuo vladavinu prava, ukazujući da u tom području nema dovoljno napretka i u čemu je neophodno uraditi više.

Poruka za Srbiju, rekao je europski diplomat, da se mora da kretati naprijed brže, posvećenije i fokusirano.

'Komisija je razmatrala i regionalnu suradnju, odnose sa susjedima - naravno, uz naglasak na tome da se mora nastaviti dijalog (s Kosovom) ka normalizaciji odnosa', kazao je Fabrizi.

On je situaciju u odnosima Beograda i Prištine ocijenio 'i dalje teškom' i pozvao se na jučerašnju ocjenu šefice eurodiplomacije Federice Mogherini na predstavljanju Izvještaja EK u Bruxellesu, da je 'status quo neodrživ', te da se 'sve što se događa može pretvoriti u incident'.

Njezina poruka je da se dijalog mora ponovo pokrenuti, 'jer što manje dijaloga ima to je veći rizik da dođe do teškoća'.

'I zato je važno obnoviti dijalog. I mi smo to u našem izvještaju jasno i iznijeli - da je za nastavak dijaloga neophodno da se pristojbe (Prištine na robu iz Srbije i BiH) ukinu i to stajalište nije promijenjeno', naglasio je Fabrizi.

On je naglasio poruku Bruxellesa Srbiji da se 'mora kretati naprijed, te da bude brža, posvećenija i fokusiranija'.

U povodu ranijih nagovještaja mogućnosti da se Srbija pridruži Uniji 2025. Fabrizi je naglasio kako, po definiciji, proces pristupanja ne može imati rok te se jednako tako ne može ni očekivati da će do određenog trenutka svi kriteriji biti ispunjeni.

'Tu godinu smo zvali ’idikativni datum’ koji je Komisija postavila kako bi se realizirale određene reforme', objasnio je Fabrizi.

On je podsjetio na raniju ocjenu EK, od prije par godina, da 'može tako biti, ali ne mora značiti da će tako i biti'.

Komentirajući u srijedu izvješće EK, srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da je taj dokument 'u nekim dijelovima neobjektivan', zamjerivši da su u pojedinim segmentima izvješća 'vidljive političke ocjene'.

Brnabić, unatoč tim primjedbama, drži da je izvješće 'ukupno pozitivno', uz poruku da 'Srbija reforme ne provodi zbog EU, već zbog sebe', te da će 'ostati na putu europskih integracija'.

Upravo tu njezinu poruku, bez obzira na niz primjedbe, Fabrizi vidi kao ključnu.

'Ona je izrazila i potpuno legitimno stajališta o nekim dijelovima izvješća, ali i komentar koji je dala je da će Srbija ostati posvećena europskim integracijama, da će razmotriti preporuke i da će, sukladno tome, reagirati', istaknuo je Fabrizi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!