NAKON AKCIJE KOSOVSKE POLICIJE

Srbija zakuhava: Vučić poslao Vulina u vojarnu u Kraljevu, ovaj izveo vojsku i podigao MiG 29!?

28.05.2019 u 12:21

Bionic
Reading

Nakon što su kosovski specijalci rano jutros ušli na sjever Kosova i uhitili dvadesetak osoba, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj je odlučeno da će srpska vojska zaštititi srpski narod na Kosovu. Već oko 14 sati iz vojarne Vojske Srbije u Kraljevu počela je izlaziti kolona vojnih vozila punih ljudi i opreme koja se kreće u smjeru Kosova. Prethodno je, kako je javio Tanjug, u vojarnu stigao srpski ministar obrane Aleksandar Vulin

Jedan MIG 29 nadleteo je danas Novi Pazar u smjeru granice Srbije i Kosova, javio je B92.

Podsjetimo, specijalci kosovske policije rano jutros ušli su na sjever Kosova i uhitili dvadesetak osoba, u akciji za koju kosovska policija tvrdi da je imala za cilj razbijanje lanca trgovine narkoticima i korupcije u policiji, dok Vučić tvrdi da je u pitanju napad na kosovske Srbe. O tome više možete pročitati ovdje.

Kosovska policija je potvrdila da je na sjeveru došlo do oružanog otpora i ranjavanja jednog pripadnika policije. Pored oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, policija se susrela i s blokadom cesta, zbog čega je policija bila primorana ukloniti prepreke i privesti nekoliko građana, kaže se u priopćenju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će Vojska Srbije zaštititi srpski narod na Kosovu ukoliko bude ugrožen te je nazvao 'licemjernim' poruke predstavnika NATO-a da je jutros započeta akcija kosovske policije borba protiv korupcije i kriminala.

'Dovoljno nam je jasno o kakvom je licemjerstvu riječ i jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu i Metohiji, zaštitit će naš narod', rekao je Vučić u Skupštini Srbije gdje je danas nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu.

Svjesni smo svega što se zbiva i nastavit ćemo raditi na očuvanju mira i stabilnosti, poručio je srbijanski predsjednik.

On je ponovio da Srbija 'neće dopustiti novu Oluju'.

'Borit ćemo se da sačuvamo mir i stabilnost, ali bit ćemo spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo naš narod. Ako dođe do daljnjih napada na srpski narod Srbija će pobijediti', poručio je Vučić.

Akcija kosovske policije u okolici Zubin Potoka Izvor: EPA / Autor: STRINGER

On je naglasio da je u povodu jutrošnje akcije specijalne kosovske policije ROSU u kontaktu s briselskom administracijom.

'Upoznali smo ih sa situacijom i oni su nam rekli da je u tijeku policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Naravno, oni će uhititi još pet policajaca albanske nacionalnosti kako bi izgledalo da je to akcija protiv kriminala, a cilj je, zapravo, da se zaplaše Srbi', ocijenio je Vučić.

On je ustvrdio da je kosovska policija uputila na sjever 73 vozila i još 50 stacionirala u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a 15 na teritoriju općine Srbica.

'Do sada je potvrđeno uhićenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriju tri općine, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica', rekao je Vučić zastupnicima u nastavku jučer započete sjednice o Kosovu.

Vučić je podsjetio kako je ranije upozorio na pripreme uhićenja na sjeveru Kosova i ukazao na to da će to 'donijeti ogroman strah' kod srpskog naroda na Kosovu.