NEKAD I SAD

Evolucija kukurikavaca: Milanoviću, što je ostalo?

09.09.2015 u 13:30

  • +21

'Kukurikavci' - nekad i sad

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bionic
Reading

Kvartet čelnika Kukuriku koalicije iz 2011. prometnuo se u kvintet, s tek dvojicom izvođača iz originalne postave: ponešto ostarjelim Zoranom Milanovićem (SDP) i Silvanom Hreljom (HSU). Pobjednički tim u međuvremenu je okljaštren za Ivana Jakovčića, koji se otisnuo u Bruxelles i žezlo odmetničkog IDS-a prepustio Borisu Miletiću, te Radimira Čačića, izbačenog iz HNS-a. Umjesto njega, koalicijom drma Vesna Pusić, a novopečeni su partneri Stanko Grčić (Autohtoni HSS), Miljenko Jerneić (Zagorska stranka) i Nansi Tireli (Hrvatski laburisti)

Udruživanje stranaka na ljevici započelo je još 2009., netom po ostavci premijera Ive Sanadera. Dva tjedna nakon tog dramatičnog čina, oporbeni čelnici sastali su se u restoranu Kukuriku u pitoresknom Kastvu kod Rijeke. Već tada su novinari taj politički savez u nastanku proglasili 'Kukuriku koalicijom', a tom potentnom nazivu, nabijenom pozitivnom simbolikom, nije mogla konkurirati blijeda inačica 'Kastavska skupina', koja je formalno u studenom 2010. potpisala Deklaraciju 'Savez za promjene' - opet u Kastvu, ali taj put u Gradskoj vijećnici.

Bilo je to u vrijeme mandata premijerke Jadranke Kosor, koja je tek godinu kasnije u stranku za ručicu dovela Tomislava Karamarka, aktualnog premijerskog kandidata Domoljubne koalicije. Na to ime osobito je osjetljiv Zoran Milanović, jer ono sugerira da su svi izvan Domoljubne koalicije nekakvi izdajnici i izrodi, oni koji, kako bi to uobličio Franjo Tuđman, ne samo da se povezuju s protivnicima hrvatske samostalnosti, nego im se nude, i ne samo da im se nude, nego im se prodaju za Judine škude. Milanović je zato poručio da se njegova koalicija, koja neće mijenjati ime, slobodno može nazvati i Domovinskom koalicijom. Iako, desni mediji bucali su termine pa su tako Karamarkovu koaliciju znali nazvati Domovinskom koalicijom što se prenosilo i na facebook-profilima interesnih skupina kakav je i Područni ured Gradske organizacije HDZ-a Peščenica - Žitnjak.

U trećem i posljednjem činu rađanja Kukuriku koalicije održana je presica na Markovom trgu u Zagrebu u povodu potpisivanja Sporazuma o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. Četiri godine kasnije, istoimeni sporazum potpisan je u turbo uspješnoj Slobodnoj zoni Varaždin, gdje oko 4.500 radnika svakodnevno štanca proizvode za strana tržišta. Lokacija je odabrana u skladu s porukom Zorana Milanovića: 'Naša koalicija označila je nov početak i približavanje zemljama koje su nam uzor po radu, poštenju i slobodama. Hrvatska danas raste, jača, postaje konkurentnija i više nema povratka na staro.'

Tome bi, naposljetku, trebalo svjedočiti i novo lice Kukuriku koalicije, ili njezina evolucija od četiri muškarca s kravatama pred zgradom Hrvatskog sabora u rodno osjetljivu skupinu političkih predvodnika/ca kojima je radnička hala, ako već ne prirodno okruženje, još jedna lokacija na putu do srca birača.  

SDP: Evo zašto smo odabrali Slobodnu zonu Varaždin

Na pitanje tportala tko je i zašto za potpisivanje koalicijskog sporazuma odabrao lokaciju Slobodne zone Varaždin, iz SDP-a odgovaraju da je to bilo na prijedlog same stranke, prihvaćen od svih koalicijskih partnera jer ta lokacija 'i simbolikom jasno pokazuje da je ova koalicijska Vlada uspjela ostvariti gospodarski rast i ispuniti obećanje da će uvesti više rada i reda u funkcioniranju države'.

'Poznati su Vam, pretpostavljam, posljednji pokazatelji rasta industrijske proizvodnje (1,6 posto) i izvoza (11,5 posto), rast BDP 1,2 posto, te da je riječ o najmanjoj stopi nezaposlenosti u posljednjih 6 godina. Slobodna zona Varaždin upošljava 4.500 radnika, ostvaruje prihod od blizu 3 milijarde kuna i većinom je orijentirana na izvoz (zona čini 41 posto ukupnog izvoza Varaždinske županije).

U odabranom nazivu 'Hrvatska raste - nema povratka na staro' koalicija je ukazala na svoje novo ime, slogan, rezultat rada i programski smjer za idući mandat - daljnji rast hrvatskog gospodarstva i održanje reda u funkcioniranju države', stoji u odgovoru kojeg potpisuje Danica Juričić Spasović, glasnogovornica SDP-a.