pravosuđe

Evo zašto Glavaš nije odmah pritvoren iako je dobio sedam godina zatvora

27.10.2023 u 18:23

Bionic
Reading

Branimir Glavaš uz psovke je napustio sudnicu zagrebačkog Županijskog suda tijekom objave presude kojom je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima u Domovinskom ratu

Nakon izricanja presude Branimiru Glavašu nisu na ruke stavljene lisice, niti je odveden u Remetinec. Inače, za kazne preko pet godina zatvora hrvatski zakon propisuje obvezan istražni zatvor odmah nakon objave presude.

Zato su svi u sudnici bili iznenađeni što ni sudsko vijeće ni pravosudni policajci nisu reagirali kada je Glavaš usred čitanja presude bijesan izašao sa suda.

Na kraju je ipak sve pojašnjeno, navodi N1.

Dakle, još 2015. Vrhovni sud RH i Ustavni sud RH nisu ponovno odredili istražni zatvor Glavašu iako je tužiteljstvo to tražilo. Naime, do tada je on u zatvoru već proveo pet godina, dva mjeseca i 27 dana. Odlučujući o zahtjevu tužiteljstva da se Glavašu nakon izlaska iz zatvora u BiH i odluke Ustavnog suda RH kojom mu je ukinuta pravomoćna presuda opet odredi istražni zatvor, najviši suci u državi zaključili su kako ne bi bilo razmjerno više ga pritvarati. Pozvali su se na pravo razmjernosti istražnog zatvora što ga jamči Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava, ali i hrvatski Ustav.

Istražni zatvor mora biti razmjeran visini kazne, a Glavaš je većinu osude do tada već bio odslužio.

“Za kazne preko pet godina istražni zatvor se mora odrediti, ali zbog činjenice da je već puno vremena bio u istražnom zatvoru i na izražavanju kazne, Glavašu danas nije ponovno određen obavezni istražni zatvor”, potvrdio je predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu sudac Dražen Kevrić.