PLJAČKA U SJEDIŠTU MUP-a

Evo za što USKOK tereti bivšeg šefa zagrebačke krim-policije

21.07.2016 u 18:52

Bionic
Reading

USKOK je podigao optužnicu protiv bivšega šefa zagrebačke kriminalističke policije Željka Dolačkog zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Podsjetimo, Dolački je uhićen prije tri mjeseca kao krivac za spektakularnu pljačku sjedišta MUP-a u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, a on sve optužbe na svoj račun odbacuje

USKOK nakon provedene istrage Dolačkog pred zagrebačkim Županijskim sudom tereti da je 'od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. kao voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke, koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao 279.500 eura, 2,04 kilograma zlata, 599.000,00 kuna, 40.300,00 kuna, 4.360 eura, 2.200 eura, 100 švicarskih franaka i 300 juana'.

'Radi prikrivanja navedenog, okrivljenik je 3. travnja 2016. inscenirao provalnu krađu u prostoriju PU zagrebačke u kojoj su novac i zlato bili pohranjeni i pribavio si nepripadnu imovinsku korist od ukupno 639.300,00 kuna, 286.060 eura, 100 švicarskih franaka, 300 yuana i 2,04 kilograma zlata', navodi USKOK u optužnici objavljenoj na službenim internetskim stranicama DORH-a, a u kojoj sukladno odredbama Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predlaže da se okrivljeniku oduzme protupravno stečenu imovinsku korist'.

Gdje su ukradeni zlato i novac?

Jesu li pronađeni novac i zlato, iz policije još nema potvrde da su nađeni, a podsjetimo, iz ureda Dolačkog je 4. travnja u zgradi MUP-a ukradeno dva kilograma zlata i 280.000 eura koji su zaplijenjeni u jednoj policijskoj akciji i koji su ondje čuvani u sefu, a u medijima se pisalo da su počinitelj ili više njih ušli na drugi kat zgrade preko vanjskih požarnih stepenica.

Zbog krađe su sa svojih dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen Dolački, a nakon krađe je pokrenuta akcija razbijanja međunarodnog lanca pranja novca. Naime, pokazalo se da su novac i zlato pohranjeni u policijskom sefu pripadali dvojici osumnjičenih pripadnika krijumčarskog lanca.

Dolački odbacuje sve optužbe na svoj račun i tvrdi da nije ukrao zlato i novac, a i njegov odvjetnik Veljko Miljević višekratno je isticao da Dolački nije provalio u sef u svom uredu i da USKOK nema nijedan dokaz kojim bi ga teretio. Oni pak kao ključne dokaze navode da je Dolački jedini imao ključ sefa i da je nedugo prije zločina kupio pilu za metal što je navodno snimljeno i nadzornim kamerama.

Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja, a 10. lipnja je izašao iz istražnog zatvora nakon što je USKOK ispitao 30-ak svjedoka.