KINA PORUČUJE EU:

'Evo vam novac, ali zašutite o ljudskim pravima!'

03.11.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Tko ima hrabrosti svađati se s bankarom, pogotovo u trenutku kada traži novi kredit? Amnesty International i Human Rights Watch upozoravaju kako kineska vlada neizravno poručuje Europskoj uniji – ako želite novčanu pomoć, skinite s diplomatske tapete besmislene teme o kršenju ljudskih prava. Kako stvari stoje s pojedinim državama eurozone, postoji opravdani strah da će etika popustiti pred ekonomijom

Aktivisti Amnesty Internationala upozoravaju kako bi europski lideri mogli popustiti u inzistiranju na poštivanju ljudskih prava u Kini, zemlji koje je lani pozatvarala više disidenata nego u ijednoj godini proteklog desetljeća. 'Ozbiljno smo zabrinuti. Već sada zamjećujemo slabljenje pritiska na Kinu, financijska pomoć koju bi EU mogao primiti od Pekinga, samo će dodatno pogoršati situaciju', kaže Corinne Barbare Francis iz Amnestyja.

Kako piše The Guardian, kineska državna novinska agincija Xinhua danas je objavila urednički komentar – uobičajeno mjesto za reprezentaciju stavova vlade – u kojem piše da će Kina tražiti ustupke za novčanu pomoć, ponajviše u sferi 'nepravedno politiziranih' pitanja. 'Čak i da se nije dogodila europska kriza i da Unija nije zatražila novčanu pomoć Kine, mi svejedno ne bismo prestali sa zahtjevom da Europa ostavi iza sebe taj zastarjeli mentalitet i zauzme otvoreniji stav po pitanjima valute, restrikcija na izvoz visokotehnoloških proizvoda, embarga na prodaju oružja i kritika na stanje ljudskih prava. Jednostavnije rečeno, dobra volja Kine zahtijeva fer tretman Europske unije', piše dalje uvodnik.

Francis iz Amnesty Internationala napominje kako ovo nije prvi slučaj da ekonomske veze ušutkavaju humanitarna pitanja. Kambodža je isporučila Kini 20 uighurskih izbjeglica, etničke manjine iz autonomne pokrajine Xinjiang, a koja traži veća prava od kineske vlade, u zamjenu za potpisivanje ugovora teških 850 milijuna dolara. Obrat jednako vrijedi. Kada je prošle godine zatočeni kineski disident Liu Xiaobo dobio Nobelovu nagradu za mir, norveški izvoz lososa u Kinu naglo je pao.

Wang Songlian, kineska aktivistica, također opominje kako će pomoć zaduženoj eurozoni (spominje se 70 milijardi eura) rezultirati povećanim utjecajem Pekinga na Stari kontinent u stvarima nevezanima za gospodarski sektor. 'Europske vlade još uvijek imaju kakav takav utjecaj na Kinu. Ako propuste povijesni trenutak, bit će daleko teže učiniti nešto u budućnosti', kaže Wang.

Glasnogovornica vanjskopolitičkog tijela EU-a, tj. Servisa za europsku vanjsku akciju, vraća lopticu riječima da Unija ima konstantnu i nepromijenjenu retoriku što se tiče stanja ljudskih prava u Kini. Istina, Azijski tigar još nije ispružio šapu s novcem.