IMAMO IMENA

Evo tko želi nadzirati rad policije kad se tajno bavi građanima

17.02.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Akcija Centra za mirovne studije, koji je od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tražio podatke o kandidatima za članove Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti, a odbornici im to nisu dopustili, konačno je - nakon dva mjeseca - urodila plodom. Saborski odbor je Centru poslao imena četrnaest kandidata koji se natječu za pet članskih mjesta u Vijeću i pet njihovih zamjenika. Jedan od prijavljenih za člana Vijeća ispao je iz igre jer je sam sebe predložio

U današnjem priopćenju za javnost Centar za mirovne studije (CMS) - pozivajući se na potporu povjerenice za informiranje i Agencije za zaštitu osobnih podataka - pozvao je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da objavi podatke o kandidatima i njihovim predlagateljima, smatrajući da je potpuno neprimjereno to da se skrivaju informacije o jednom tako važnom građanskom tijelu. Ubrzo nakon apela aktivista na adresu su im stigli traženi podaci.

'Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je u 13 sati poštom dostavio imena kandidata/kinja, kao i njihove životopise, u kojima su neki podaci ostali zaštićeni u skladu s preporukom Agencije za zaštitu podataka', izvijestili su medije iz Centra za mirovne studije.

Na sutrašnjoj sjednici Odbora razgovarat će s kandidatima, a intervjuu će moći prisustvovati predstavnici zainteresirane javnosti, novinari i aktivisti civilnog društva, otkrio je tportalu predsjednik Odbora Miroslav Tuđman.

Za poziciju pet članova Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti natječu se: zadarski odvjetnik Leo Buljat, iza kojeg stoji Europski centar za ljudska prava i koji je aktivan u građanskoj inicijativi zainteresiranoj za preuzimanje Imunološkog zavoda; pravnica i braniteljica Lidija Grčić iz Slavonskog Broda,iza koje stoji Udruga 108. brigade ZNG-a i koja je već prošla sigurnosnu provjeru (a podržavaju je Udruga Roma za boljitak i protiv siromaštva i Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Klub Regoč); ratni vojni invalid Zoran Grgić, aktualni član saborskog Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, iz Slavonskog Broda, a predlaže ga udruga Hrvatski križni put; profesor njemačkog jezika i filmski redatelj te producent Dario Juričan, kojeg su predložile četiri udruge: Blank, trenutak 39, Mreža mladih Hrvatske te RODE; bivši sudac Tonči Majica, iza kojeg stoji udruga Mobbing. Pravnika i kriminalista Josipa Miličevića predložila je udruga gospodarskih ribara Naš zlatni Dunav; kriminalista Antu Rajkovaču predložila je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, dipl. ing. strojarstva Darka Samardžiju predložila je Brodsko-posavska udruga inovatora, a pravnicu Tadijanu Vukušić kandidirala je Hrvatska udruga mladih dok kandidatura kriminalista Ante Gugića nije prihvaćena jer je predložio sam sebe.

Za pet njihovih zamjenika natječe se četvero kandidata: Jelena Kilić, mag.ing. geodezije i geoinformatike, koju je predložila Hrvatska udruga mladih; elektrotehničar Zdravko Mirosavljević, kojeg je predložila Brodsko-posavska udruga inovatora; Pavo Naletilić, kojeg je predložila Udruga 108. brigade ZNG-a, te pravnik, časnik OSRH, ratni vojni invalid i dragovoljac Domovinskog rata Zdravko Vladanović, kojeg je predložio Hrvatski križni put.

Životopise svih kandidata možete pročitati na ovom linku, zahvaljujući Centru za mirovne studije.

Činjenicu da je saborski Odbor dva mjeseca tajio podatke o kandidatima i njihovim predlagateljima iz CMS-a su ocijenili kao potpuno iracionalan strah od javnosti te da građani mogu smatrati da izbor kandidata neće biti vjerodostojan i da će se radije pogodovati partikularnim obavještajnim ili stranačkim interesima nego odabrati najkvalitetnije ljude za ovaj odgovoran posao.

Svjesni važnosti transparentnosti kadrovske politike, iz Centra za mirovne studije čak su pozvali i kandidate koji su se prijavili za ovu važnu dužnost da se sami predstave građanima zbog vjerodostojnosti novog građanskog povjerenstva za nadzor nad tajnim mjerama koje policija primjenjuje na nama građanima.

U prilog tezama Centra za mirovne studije ide i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, a ona je dala naputak saborskom Odboru da može objaviti informacije o kandidatima koje su navedene u javnom pozivu za ispunjenje uvjeta iz natječaja. Za Vijeće, čije je osnivanje predviđeno izmjenama Zakona o policijskim ovlastima iz srpnja 2014, postoji i tzv. ženska kvota, no, nažalost, javnom pozivu odazvale su se samo tri žene.