NAIVNA IDEJA ILI...

Tko su građani koji žele preuzeti Imunološki zavod?

17.02.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Četiri tvrtke dobile su od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) zeleno svjetlo za početak procesa dubinskog snimanja Imunološkog zavoda, nakon čega bi trebale donijeti odluku o pokretanju investicije i u skladu s njom dati obvezujuću ponudu za preuzimanje poslovanja. Među četiri zainteresirana kandidata nalazi se Visia Croatica, nastala iz ideje grupe građana koji žele stvoriti uvjete za građanski otkup Imunološkog zavoda (IZ), a čiji je osnivač poznati zagrebački liječnik Aleksandar Soltyšik

Inicijatori ideje su Aleksandar Soltyšik, liječnik klasične i biološke medicine; Ivan Rude, šibenski pravnik, stečajni upravitelj i nesuđeni predsjednički kandidat, Đuro Lubura, konzultant i stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju, Ivan Gašpar, glavni sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata Hrvatske i Leo Buljat, odvjetnik.

'Iako smo stava da ovakvo trgovačko društvo mora trajno biti u vlasništvu države, kada je već donesena odluka o njegovoj prodaji, odlučili smo ga zaštititi na način da omogućimo svim građanima Hrvatske da budu njegovi vlasnici. U tu svrhu grupa građana osnovala je trgovačko društvo Visia Croatica, a ono se među osam ponuditelja u prethodnom postupku kvalificiralo za kupnju Imunološkog zavoda', objavili su inicijatori ideje na internetskim stranicama Novog sindikata.

Uvidom u sudski registar vidljivo je kako je kao jedini osnivač Visije Croatice upisan Aleksandar Soltyšik. Ovaj zagrebački liječnik (poznat po liječenju homeopatijom)

imao je manji izlet u politiku na listi Glasa razuma na europskim parlamentarnim izborima 2013, čiji je nositelj bio zviždač Srećko Sladoljev – danas povjerenik Novog sindikata u Imunološkom zavodu; biolog i imunolog koji je suspendiran iz Zavoda jer se usudio kritizirati Upravu zbog, kako je tvrdio, netransparentnog i štetnog posla oko kupoprodaje cjepiva. Tom je prilikom Soltyšik za sebe kazao da je 'protivnik vladavine kapitala instrumentaliziranog kroz Europsku uniju'.

Rude: Krv je naša, profit vaš; ne može to tako!

Kako je točno zamislio koncept Visije Croatice, od Soltyšika nismo uspjeli doznati s obzirom na to da nije bio dostupan. Đuro Lubura, jedan od navedenih inicijatora, samo je kratko kazao da nema komentara jer on nije osnivač. No zato je Ivan Rude bio raspoložen za razgovor.

'Kad već Imunološki zavod ne može biti u vlasništvu države, a trebao bi biti, onda neka bude u rukama građana. Već sada na čelu ima odgovornog i pametnog direktora. Uz isto takav Nadzorni odbor Imunološki zavod ima šansu da se sam poslovno realizira', smatra Rude.

Može li se Visia Croatica uopće financijski nadmetati s velikim igračima koji također žele Imunološki zavod? Naime, početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju. Rude na to odgovara da nisu kukavice i da makar moraju pokušati.

'Krv je naša, profit vaš; ne može to tako!', govori Rude i dodaje kako je zamisao da Visia Croatica funkcionira kao zaklada te bi se dobit ostvarivala sukladno ulogu.

'Na taj bi način isključivo građani imali dugoročne koristi od Imunološkog zavoda', smatra Rude i dodaje kako nije problem na taj način sakupiti sto milijuna kuna.

'Cilj je da Imunološki zavod ostane vječno i masovno u rukama naroda', zaključuje Rude.

'Cjepiva su mamac raznim trgovcima i mešetarima'

Naime, kako navode inicijatori ideje, uz trgovačko društvo Visia Croatica osnovano je i komanditno društvo posredstvom kojeg će prikupljati sredstva za kupnju i ulaganje u Imunološki na način da se svakom građaninu i poduzetniku omogući ulaganje koje će mu dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit, a cijeli poduhvat i zaštitu Imunološkog zavoda od špekulantskog kapitala.

Ističu kako su cjepiva velika vrijednost i potencijalni mamac raznim trgovcima i mešetarima koji gledaju isključivo svoj profit.

'Komanditno društvo, kao društvo osoba, onemogućuje preuzimanje kapitalom jer svaki ulagač bez obzira na visinu uloga ima jedan glas. Na taj način omogućit ćemo da IZ ostane u rukama građana i poduzetnika te da obnovi svoju proizvodnju na trajnu korist svih nas i naše djece. Budući da je IZ uz dobro vođenje visoko profitabilna kompanija, na ovaj način će isključivo građani-ulagači imati dugoročne financijske koristi od Imunološkog zavoda', poručuju inicijatori. Također ističu kako im je cilj u najkraćem roku u vlasničku strukturu Visije Croatice uvesti još '30-50 časnih ljudi koji bi svojim osobnim integritetom jamčili za poštenu provedbu projekta'.

'Iznimno je važno napomenuti da članovi društva (pet nabrojanih) nemaju niti će ikada imati bilo kakve financijske koristi koja proizlazi iz njihovih poslovnih udjela. Ukoliko žele ostvarivati financijsku korist, mogu u budućoj fazi, kao i svaki drugi građanin, uplatiti svoj komanditni ulog za kupnju i ulaganje u Imunološki zavod. Članovi društva Visia Croatica imaju jedinu zadaću u ime svih ulagača biti odgovorni vlasnici te odabrati stručne i poštene ljude da upravljaju Imunološkim zavodom i nadziru ga', ističu članovi društva.

Podsjećamo, temeljem odluke Vlade 2. siječnja CERP je do 11. veljače ovlastio za provedbu postupka due diligence ili dubinskog snimanja Imunološkog zavoda, uz Visiju Croaticu, riječku farmaceutsku tvrtku Jadran Galenski laboratorij, PharmaS, farmaceutsku tvrtku u vlasništvu Luke Rajića zajedno s hrvatskim fondom rizičnog kapitala Nexus FGS, te Bilthoven Biologicals B.V., nizozemsku farmaceutsku te tvrtku za bioinženjering.

Nakon provedenog dubinskog snimanja tvrtke bi trebale donijeti odluku o pokretanju investicije i u skladu s njom dati obvezujuću ponudu za preuzimanje poslovanja prerade plazme i proizvodnje virusnih cjepiva.

Rok za obvezujuće ponude za Imunološki zavod istječe 18. veljače. Međutim, postoji mogućnost da se taj rok pomakne za 15 dana, čime bi se otvorio put i drugim investitorima koji za sada nisu išli u 'due diligence', odnosno njih tri od ukupno sedam koji su poslali pisma interesa, da otkupe ponudbenu dokumentaciju.