PUT U SRBIJU

Evo što Nikolić traži od Josipovića

12.09.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Srbija će tražiti da Hrvatska čim prije riješi otvorena pitanja koje kao članica Europske unije ima prema srpskoj manjini, izjavila je za beogradski tisak Stanislava Pak, savjetnica predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, uoči njegovog susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Jospipovićem u listopadu u Beogradu

Pak je, uz napomenu da se okvirne teme dvojice šefova država tek usuglašavaju, za 'Večernje novosti' od četvrtka rekla da će Srbija tražiti rješavanje otvorenih pitanja, poput povratka izbjeglih Srba i vraćanja njihove imovine i oduzetih stanarskih prava.

Kako pišu 'Večernje novosti', na sastanak u listopadu, 'za koji je teren dugo pripreman, šefa hrvatske države ispratit će naelektrizirano ozračje zbog zapaljivih prosvjeda protiv ćirilice'.

Na pitanje ovog lista hoće li i ćirilica biti na dnevnom redu dvojice šefova država i mogu li njihovi razgovori primiriti napetosti u Vukovaru, Nikolićeva je savjetnica ocijenila 'nedopustivim da i danas Srbi služe pojedinim strankama u Hrvatskoj kao predmet za stjecanje prednosti na političkoj sceni'.

'S druge strane, u nedostatku boljih argumenata, Srbima se predbacuje nekadašnja retorika i, naravno, koristi se teška ekonomska situacija kakoa bi se napadali za najmanju sitnicu. To nije u redu...', ocijenila je Pak.

Savjetnica srbijanskog predsjednika, pišu 'Večernje novosti', istaknula je kako Srbija što prije treba primjeniti strategiju očuvanja Srba u regiji i čim prije početi s akcijskim planom, kako bi im se omogućilo da opstanu i žive bez napetosti na svojoj imovini.

Ona je, među ostalim, napomenula da su međusobne tužbe za genocid u nadležnosti vlada dviju zemalja, ali se očekuje da o uvjetima pod kojima bi Hrvatska povukla tužbu, a Srbija protutužbu, razgovaraju i dvojica predsjednika.

'Josipović je nedavno izjavio da tužbe još bacaju sjenu na odnose Hrvatske i Srbije i istaknuo kako treba vidjeti postoje li razlozi koji su ih opravdali. Danas smo svjedoci trijumfa politike nad pravom. Interesa nad moralom. U slučaju tužbe i protutužbe, čini se da je na djelu napad kao najbolja obrana', ocijenila je savjetnica srbijanskog predsjednika Stanislava Pak za 'Večernje novosti!'.

List podsjeća na izjavu hrvatskog predsjednika da u Hrvatskoj postoji „određeni poremećaj” kada je riječ o međunacionalnim odnosima i da je upravo zbog toga pokrenuo inicijativu o postizanju konsezusa oko uvođenja ćirilice u gradovima i općinama u kojima Srbi čine više od jedne trećine ukupnog stanovništva.

Stanisalava Pak je početkom rujna agenciji Tanjug potvrdila da će središnja Nikolićeva poruka na susretu s Josipovićem biti da za regiju nema budućnosti bez suradnje i rješavanja problema dijalogom.

'Poruka će biti da mirnim putem i kroz razgovor treba riješiti sve probleme i otvorena pitanja, posebno između Srbije i Hrvatske i ubrzati rokove. Dajte da riješimo sve čim prije, jer što prije riješimo sve, krenut će nam bolje sve, prije svega u ekonomskom smislu', istaknula je početkom rujna Nikolićeva savjetnica, ocijenivši da odnosi Srbije i Hrvatske kreću uzlaznom putanjom.


Podsjetivši da brojna pitanja opterećuju odnose dvije zemlje, Pak je dodala kako je Srbija svjesna činjenice da je povijest bolna i opterećujuća, ali da se treba okrenuti budućnosti, dijalogu i rješavanju svih otvorenih pitanja.

Ona je tad ocijenila da je Srbija dosta toga učinila kako bi unaprijedila odnose s Hrvatskom i nije potezala brojna bolna pitanja na putu Hrvatske ka EU, ali se ta pitanja moraju riješiti.

'Ona se prije svega tiču uređenja granica, vraćanja Srba u Hrvatsku, položaja srpske manjine u Hrvatskoj, omogućavanje Srbima da nesmetano uživaju svoja imovinska prava - sve ono što su civilizacijske i demokratske stečevine koje hrvatska država mora osigurati srpskoj manjini', istaknula je savjetnica srbijanskog predsjednika u izjavi Tanjugu početkom rujna.

Kako je ranije potvrđeno iz ureda obojice predsjednika, Nikolić će biti doimaćin Josipoviću u listopadu, ali datum sastanka i teme razgovora još nisu usuglašene.