IMOVINSKA KARTICA

Evo koliko je težak Damir Krstičević

10.11.2016 u 08:19

Bionic
Reading

Nova imovinska kartica Damira Krstičevića koju je predao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa otkriva kako potpredsjednik Vlade i ministar obrane ima dva velika stana u Zagrebu te štednju od 385 tisuća eura. U imovinskoj kartici krije se i jedan zanimljiv detalj: u stjecanju svega navedenog pomogli su mu roditelji, i to prodajom poljoprivrednih proizvoda

Krstičević je sa suprugom vlasnik stana od 160 kvadrata u Zagrebu čija je tržišna vrijednost gotovo 1,6 milijuna kuna te stana od 111 kvadrata u vrijednosti od 927 tisuća kuna.

Supružnici Krstičević imaju i vikendicu od 120 kvadrata u Žaboriću koja glasi na suprugu i procijenjena je na 638 tisuća kuna.

Za ove je nekretnine te za izdašnu štednju od 385 tisuća eura Krstičević naveo da su stečeni 'kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada'. No u rubrici 'drugi način stjecanja nekretnine/štednje' Krstičević navodi 'Dar roditelja od prodaje poljoprivrednih proizvoda'.

O čemu je ovdje zapravo riječ? 'Nekretnine koje posjedujem primarno sam stekao vlastitim radom. Naime, 16 godina sam bio u poduzetništvu. Tvrtka M San ostvaruje godišnji promet od oko 1,7 milijardi kuna. Kao menadžer dobivao sam bonuse na temelju ostvarenih rezultata, što je normalno u poslovnom svijetu', objašnjava Krstičević za tportal.


'Što se tiče drugih izvora prihoda, naveo sam i dio koji sam kao sin jedinac dobio i od roditelja. Oni se bave poljoprivredom i imaju veliko zemljište s nasadima loze, nektarina, mandarina... Ako hoćete preciznije, kroz 15-ak godina dobio sam oko pet, šest tisuća eura', kazao je.

Krstičević dodaje da zapravo taj udio u ukupnoj cijeni nekretnine ili štednje nije ni morao navesti, ali želio je da sve bude transparentno.

Krstičević još posjeduje i građevinsko zemljište u Zagrebu površine 868 metara kvadratnih u vrijednosti od gotovo 600 tisuća kuna te garažu od 75 tisuća kuna. Vozi se u WV Golfu starom sedam godina, a ima i 63 dionice HT-a pojedinačne vrijednosti 139 kuna.

Karijera u biznisu

Podsjetimo, nakon što ga je 2000. godine tadašnji predsjednik Stjepan Mesić poslao u prisilnu mirovinu s 32 godine, s još šestero generala koji su potpisali javni apel protiv kriminalizacije Domovinskog rata, Krstičević karijeru nastavlja u privatnom sektoru. Od 2001. na menadžerskim je pozicijama u tvrtkama King ICT i M SAN Grupi koje se bave razvojem softvera i proizvodnjom informatičke opreme.

Obje tvrtke izvrsno posluju, zahvaljujući među ostalim i unosnim poslovima s državnim institucijama i firmama. Krstičevićeva supruga pak radi u tvrtki M SAN Nekretnine i zarađuje nešto više od 12 tisuća kuna mjesečno.

Krstičević iz ovih tvrtki odlazi krajem prošle godine kada je postao saborski zastupnik u prošlom sazivu, i to s pozicije člana Nadzornog odbora, tj. zamjenika predsjednika NO-a.