NOVAC IZ PRORAČUNA ZA KAMPANJU

Evo koliko ćete dati za svakog hrvatskog EU zastupnika

05.06.2014 u 12:08

Bionic
Reading

Nakon izbora za Europski parlament zbrajaju se i cifre koje će stranke i liste dobiti za naknadu dijela troškova predizborne kampanje iz državnog proračuna. Jedan zastupnik 'težak' je 43 tisuće kuna, a ona lista koja nije dobila zastupnika, no osvojila je više od pet posto glasova, dobiva 25 tisuća kuna

Najviše će inkasirati lista HDZ-a i njihovih partnera. Za osvojenih šest mjesta u Europskom parlamentu dobivaju 258 tisuća kuna. Od toga 172 idu HDZ-ovcima. Marijana Petir donijela je 43 tisuće kuna HSS-u, a isti će iznos dobiti i HSP AS za Ružu Tomašić, političarku koja je dobila najviše glasova na ovoj listi. Lista HDZ-a tako će vratiti nešto više od polovice iznosa troškova kampanje.


Lista SDP-a i partnera dobit će za osvojena četiri mjesta 172 tisuće kuna. Od toga će SDP dobiti 129 tisuća za tri mandata: Biljane Borzan, Tonina Picule i Nevena Mimice, kojeg će u Europskom parlamentu mijenjati IDS-ov Ivan Jakovčić. HNS-ovac Jozo Radoš je pak svojoj stranci donio 43 tisuće kuna. Lista SDP-a i partnera uložila je u kampanju 751.062,93 kune.

Stranka OraH Mirele Holy također će dobiti 43 tisuće kuna za jedan zastupnički mandat.

Savez za Hrvatsku, kojem je zastupničko mjesto izmaknulo za 200-tinjak glasova, dobit će 25 tisuća kuna jer je osvojio 6,88 posto glasova.

Hrvatski laburisti, koji su uložili u kampanju više od 1,1 milijun kuna, neće dobiti ništa jer su ukupno osvojili tek 3,4 posto glasova.