BESMISLENA PAPIROLOGIJA

Evo kako vam birokracija može zagorčati život

30.01.2013 u 13:14

Bionic
Reading

U 21. stoljeću hrvatski birokrati i dalje između interneta i hrpe papira biraju ovo potonje, pa prijave za posao moraš slati isključivo poštom, u tisuće primjeraka, otkriva Globus

Do krajnjeg apsurda to su doveli u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Naime, piše Globus, oni su 24. siječnja raspisali dva natječaja za ukupno 64 radnih mjesta na određeno vrijeme. Mnoga od tih radnih mjesta zahtijevaju iste kvalifikacije pa se jedan kandidat istovremeno može prijaviti, primjerice, za pet poslova u ovoj Agenciji.

No da mu prijava ne bi bila jednostavna (i jeftina) u Agenciji su propisali da se isti kandidat za svako radno mjesto mora slati zasebnu prijavu s kompletnim setom dokumentacije. Dakle, svaka prijava mora sadržavati fotokopirani primjerak domovnice, svjedodžbe ili diplome, radne knjižnice te uvjerenja o nekažnjavanju. Sve te dokumente potom treba razvrstati u različite koverte te uputiti na istu adresu.

Uz gnjavažu s papirima, valja istaknuti da prijava za radno mjesto i košta. Naime, nije dovoljno samo napisati životopis i priložiti kopije dokumenata, mnogi poslodavci naročito oni u državnom i javnom sektoru traže originale ili ovjerene kopije, a rijetki su oni uredi gdje je moguće dostaviti neovjerene kopije uz donošenje originala na uvid. Trošak za svaku pojedinu prijavu može iznositi i preko 150 kuna.