PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Evo kako Sinčić namjerava voditi Odbor za ravnopravnost spolova

28.10.2016 u 19:15

Bionic
Reading

Deset mjesta u saborskim odborima, od čega jedno predsjedničko te jedno potpredsjedničko, zbroj je pozicija koje je u pregovorima unutar oporbe uspio dobiti Živi zid. Iako u svom klubu imaju samo četiri zastupnika, uspjeli su dobiti pozicije i u nekima od glavnih saborskih odbora, a čelnik stranke Ivan Vilibor Sinčić sljedeće dvije godine sjedit će na čelu Odbora za ravnopravnost spolova

Koalicija Jedina opcija, koju uz Živi zid čine i stranka Promijenimo Hrvatsku te Snaga, sa svojih sedam zastupnika dobila je i više od deset mjesta u odborima, no većinu će ipak imati Živi zid.

'Mi smo relativno zadovoljni što se tiče samih mjesta, na kraju tih pregovora i borbe. Nismo zadovoljni što se oporba, uglavnom SDP i HNS, nije mogla pomiriti s time da tu netko dolazi i uzima nešto što su oni mislili da je njihovo. Moraju shvatiti da se političke prilike u Hrvatskoj mijenjaju i da moraju svakome dati ono što mu pripada po zakonu, pravilniku i dobroj političkoj praksi', kazao je u kratkom razgovoru za tportal čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

I doista, nije uobičajeno da stranka koja ima samo četiri zastupnika dobiva toliko mjesta u saborskim odborima. Dapače, ako se pita neke u SDP-u, neslužbeno govore da je Živi zid dobio čak i previše pozicija.

Osim Sinčića koji će dvije godine sjediti na čelu Odbora za ravnopravnost spolova, a nakon toga dvije godine na čelu Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Živi zid, odnosno njihov Branimir Bunjac, bit će potpredsjednik Odbora za ratne veterane. Uz to, zastupnici Živog zida bit će članovi u Odboru za europske poslove, Odboru za vanjske poslove, Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, Odboru za obitelj, mlade i sport, Odboru za poljoprivredu te Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu.

Planovi za Odbor za ravnopravnost spolova

Pravo iznenađenje bio je izbor Sinčića na čelo Odbora za ravnopravnost spolova, posebice jer ravnopravnost spolova nije prva stvar na koju bi ljudi pomislili kada se spomene Živi zid.

'Bilo je upitno hoćemo li dobiti predsjedništvo Odbora, no ono nam pripada budući da naša koalicija ima sedam zastupnika. Osim toga, tu su i dva potpredsjednička mjesta. Ravnopravnost spolova jest nešto u našoj domeni, to je pitanje ljudskih prava. Mi smo isprva htjeli zaštitu okoliša i prirode pune četiri godine. Zbog odnosa u oporbi koja dijeli oporbena mjesta to nije bilo moguće pa je donesen konsenzus da dijelimo 2+2 (rotirajuće predsjedništvo). Osim toga imamo potpredsjednika Odbora za ratne veterane, imat ćemo potpredsjednika odbora za Hrvate izvan Hrvatske a to je Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku i niz članova u raznim odborima', pojašnjava nam Sinčić.

S obzirom na to da je netom imenovan za predsjednika odbora, Sinčić još nema konkretne planove za rad i predsjedavanje odborom.

'Svakako ću nastojati odraditi najbolji mogući posao kao predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova, moram se konzultirati sa tajnikom odbora pa ćemo napraviti najbolju strategiju rada. Tajnik je osoba koja ne dolazi kako se mijenja saziv Sabora, to je osoba koja je profesionalac, mnogi su tu od '90., znaju što Odbor radi i imaju niz godina iskustva', poručuje Sinčić.

Kada se govori o ravnopravnosti spolova, tema je napretek. Jedna od recentnijih je i pitanje ženske kvote na izbornim listama. Iako se odbori u većini bave zakonskim prijedlozima, Sinčić se ne libi ni održavanja tematskih sjednica.

'Bit će i tematskih sjednica. Nastojati ću ih organizirati, a ovisi o odazivu zastupnika hoće li one uspjeti ili neće', kaže nam Sinčić.

Što je s registriranjem nove stranke?

Priupitali smo Sinčića i o registraciji nove stranke Jedina opcija. Naime, registar političkih stranaka pri Ministarstvu uprave pokazuje da ta stranka još nije registrirana.

'Za Jedinu opciju morte pitati Crvelina (op.a. predsjednike te stranke). Ja sam predsjednik Živog zida i bavim se ponovnom uspostavom funkcionalnih stranačkih organa i vjerujem da ću u tome uspjeti relativno brzo', zaključio je Sinčić.


450244,449152,448386,448026