ČEKA SE POTVRDA SABORA

Evo tko će sjediti na čelu saborskih odbora

27.10.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove predložio je imena onih koji bi sljedeće četiri godine trebali sjediti na čelu ostalih saborskih odbora. U nekima ima iznenađenja, no većinom su zastupnici ostali na čelu odbora u kojima su to bili u prošlom mandatu

Nakon što se nakon nezgode vratio u Sabor, Odbor za izbor i imenovanja predložio je da na čelo Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zasjedne Mostov Robert Podolnjak, a potpredsjednik tog odbora bit će, kao i u prošlom sazivu, SDP-ov Peđa Grbin.

Na čelu Odbora za europske poslove trebao bi sjediti HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, dok će potpredsjednik biti SDP-ov Tomislav Saucha.

Bivši šef diplomacije Miro Kovač predložen je za predsjednika Odbora za vanjske poslove, a potpredsjednik će mu biti bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova iz Milanovićeve vlade Joško Klisović. Za člana u Odboru je predložen i Ivan Pernar.

Što se tiče Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu predvodi osoba iz najveće opozicijske stranke, na čelu će opet biti SDP-ov Ranko Ostojić, dok će mu potpredsjednik biti HDZ-ov Darko Milinović.

Odbor za obranu vodit će ponovno SDP-ov Igor Dragovan, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Đakić.

Na čelu Odbora za gospodarstvo bit će HSLS-ov Darinko Kosor, a potpredsjednik bi trebao biti SDP-ov Mihael Zmajlović.

SDP-ov Branko Grčić predvodit će, kao i u prošlom sazivu, Odbor za turizam, a potpredsjednica će biti Mostova Ljubica Ambrušec.

Na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina trebao bi biti zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, a članovi će biti i svi ostali zastupnici nacionalnih manjina. Potpredsjednica tog odbora bit će SDP-ova Ana Komparić Devičić, a među članicama je i HDZ-ova Bruna Esih.

Odbor za rad i mirovinski sustav, kao i u prošlom mandatu, predvodit će SDP-ov Mirando Mrsić, a potpredsjednik će biti Željko Lacković iz Bandićevog kluba.

Mostova Ines Strenja Linić predložena je za predsjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dok će potpredsjednik biti bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

Na čelu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu neće biti bivši ministar Zlatko Hasanbegović, koji je odbio tu ponudu. Umjesto njega HDZ je predložio Andru Krstulovića Oparu, dok će potpredsjednica, na prijedlog SDP-a, biti Sabina Glasovac. Hasanbegović će biti član tog odbora.

HNS-ova Nada Turina Đurić predvodit će Odbor za obitelj, mlade i sport, a potpredsjednik bi trebao biti Mostov Miro Bulj.

HDZ-ov zastupnik iz dijaspore Božo Ljubić ponovno će biti na čelu Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

Odbor za ratne veterane kao predsjednik ovaj put preuzima HDZ-ov Ivan Anušić, dok bi potpredsjednik trebao biti Branimir Bunjac iz Živog zida.

Bivša HNS-ova ministrica Anka Mrak Taritaš predsjedat će Odborom za prostorno uređenje i graditeljstvo, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Borić.

Prve dvije godine mandata Odbor za zaštitu okoliša i prirode predvodit će SDP-ov Gordan Maras, a prema dogovoru opozicijskih stranaka, druge dvije godine na čelu tog odbora će biti Ivan Vilibor Sinčić. Potpredsjednik će pune četiri godine biti HDZ-ov Josip Križanić.

Rotirajuće predsjedničko mjesto predloženo je i u Odboru za ravnopravnost spolova. Njega će prve dvije godine voditi Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, dok će ga druge dvije godine preuzeti SDP-ova Romana Jerković. Potpredsjednica će biti HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Bivši ministar poljoprivrede Davor Romić predložen je za predsjednika Odbora za poljoprivredu, dok će potpredsjednik biti SDP-ov Domagoj Hajduković.

Nakon odlaska Gorana Marića u Vladu Odbor za informiranje, informatizaciju i medije kao predsjednik preuzima HDZ-ov Jasen Mesić

Na čelu Odbora za regionalni razvoj bit će HDZ-ova Branka Juričev Martinčev, a potpredsjednik bi trebao biti SDP-ov Damir Mateljan.

HDZ-ov Pero Ćosić bit će na čelu Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, a potpredsjednik će biti SDP-ov Vedran Babić.

SDP-ov Zdravko Ronko ponovno će predvoditi Odbor za predstavke i pritužbe, potpredsjednik će biti netko od zastupnika HSS-a, a jedan od članova je i Zlatko Hasanbegović.

Odbor za međuparlamentarnu suradnju trebao bi predvoditi Siniša Hajdaš Dončić, dok će potpredsjednik biti HDZ-ov Darko Horvat.

Što se pak tiče Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, na čelu tog tijela sjedit će ponovno SDP-ov Željko Jovanović, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Anđelko Stričak.

Sve članove odbora, potpredsjednike i predsjednike Sabor će najvjerojatnije potvrditi u petak, a u skoro vrijeme očekuje se i javni poziv za izbor vanjskih članova saborskih odbora.