DRUŠTVO POTROŠAČ UPOZORAVA

Evo kako prepoznati opasnu plinsku bocu za kućanstvo

20.07.2016 u 16:24

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo za zaštitu potrošača upozorilo je javnost da je na hrvatskom tržištu u opticaju vrlo visoki postotak, prema nekim podacima i preko 10 posto plinskih boca za kućanstvo kojima je istekao atest. Za neke od tih boca uopće nije postojao atest, stoga se radi o ilegalnim bocama koje su se našle na tržištu i koriste u kućanstvima - a koje nisu sigurne za korištenje, navode iz Društva

Društvo Potrošač savjetuje da obavezno prilikom kupnje plinskih boca, kod ovlaštenih i registriranih trgovaca, provjerite datum otisnut na pločici i na vratu boce koji označava kada je boca proizvedena. Datum atestiranja boce ne smije biti stariji od 10 godina, a nalazi se na zaobljenom dijelu tijela boce ispisan bojom. Također poručuju da obavezno kupujete boce kod provjerenih trgovaca koji legalno posluju na tržištu i upozoravaju da ne dopustite da niža cijena plinske boce postane cijena vašeg života.

Iz Potrošača preporučuju promjenu regulatora jednom u pet godina odnosno prema preporuci proizvođača, a crijevo koje spaja trošilo s bocom jednom u dvije godine ili prema preporuci proizvođača. Kontrolom datuma na vrhu boce i kupljenom od provjerenog trgovca smanjili ste opasnost od ugrožavanja života, doprinijeli smanjivanju crnog tržišta i stabilizaciji tržišta plinom za kućanstvo, navode iz Društva.