POGLEDAJTE SNIMKU

Evo kako doslovce frcaju iskre kod oplodnje!

19.12.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Znanstvenici su znali da se nešto neobično događa u jajnoj stanici tijekom stvaranja novog organizma, no do sada to nisu mogli vidjeti. Zahvaljujući novoj tehnici snimanja, otkrili su da iskre doista frcaju u trenutku oplodnje

Kad spermatozoid uđe u jajnu stanicu i spoji se s njom, događa se nešto nevjerojatno – počinju frcati iskre! Zapravo je u pitanju iznenadna eksplozija mnoštva atoma cinka koju su znanstvenici vidjeli prvi put, piše The Huffington Post

'Jajna stanica prvo pohranjuje cink, a zatim ga ispušta tijekom sazrijevanja, oplodnje i embriogeneze. No još ne znamo točno koliko je cinka potrebno za ovaj izniman proces i gdje se on zapravo nalazi u samoj stanici. Moramo prikupiti još podataka kako bismo bolje razumjeli taj molekularni mehanizam koji od jajeta stvara novi organizam', kaže doktor Thomas V. O'Halloran, profesor kemije i molekularne biologije na čikaškom Sveučilištu Northwestern.

Znanstvenici su koristili nov način fotografiranja kako bi prebrojali sve pojedinačne atome cinka te utvrdili njihove točne položaje u mišjoj jajnoj stanici. Otkrili su da svako jaje ima oko 8.000 sitnih odjeljaka (mjehurića) u kojem se nalazi oko milijun atoma cinka. Svi odjeljci istovremeno ispuštaju svoje atome u trenutku oplodnje.


'Svako jaje četiri ili pet puta frca na taj način. To je nešto prekrasno. Nalik je na simfoniju. Znali smo da jaje ispušta ogromne količine cinka, no nismo znali kako', rekao je doktor O'Halloran.

Ova nova tehnika gledanja u jajnu stanicu omogućit će poboljšanje umjetne oplodnje jer će liječnicima olakšati pronalazak najboljeg jajeta za oplodnju.

'Ako možemo pronaći najbolja jaja, nećemo morati prenijeti toliko embrija tijekom umjetne oplodnje', rekla je jedna od autorica ove znanstvene studije i stručnjakinja za biologiju jajnika, doktorica Teresa K. Woodruff.

Njihov znanstveni rad objavljen je 15. prosinca u časopisu Nature Chemistry