energetska obnova

Evo kako će u Vukovaru smanjiti račune za grijanje i hlađenje

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2017 12:23
  • Objavljeno 27.06.2017 u 12:23
U Vukovaru će se ove godine energetski obnoviti pet višestambenih zgrada

U Vukovaru će se ove godine energetski obnoviti pet višestambenih zgrada

Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Marić

Putem provedenoga natječaja Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša u Gradu Vukovaru ove godine bit će provedena energetska obnova pet višestambenih zgrada, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak

'Ukupna vrijednost radova iznosi gotovo 11 milijuna kuna od čega Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša sudjeluje s oko 6,5 milijuna kuna, Grad Vukovar s oko 2,2 milijuna kuna i stanari kroz pričuvu s također 2,2 milijuna kuna', rekao je Penava dodajući kako se još uvijek čeka odgovor i za šestu zgradu koja je predložena za energetsku obnovu.

Podsjetio je i kako su prošle godine, također preko natječaja Fonda, izvršeni radovi na energetskoj obnovi četiri višestambene zgrade u gradu. Vrijednost tih radova iznosila je oko 10 milijuna kuna.

Prema Penavinim riječima cilj radova je toplinski izolirati vanjsku ovojnicu zgrade, odnosno smanjiti troškove grijanja i hlađenja.

'Projektirana ušteda toplinske energije po završetku radova je gotovo 80 posto, a osim ljepše vizure grada građani dobivaju i manje račune. Računi u zgradama gdje su već obavljeni radovi na energetskoj obnovi manji su za 40-50 posto, što je iznimno važno za građane', rekao je Penava.

Direktor Komunalca Kristijan Lovrenščak rekao je kako je iz godine u godinu sve manje zgrada koje ne zadovoljavaju energetske kriterije. 

'Kao zgrade koje su po pitanju energetske učinkovitosti kritične preostale su zgrade na Vijencu Ruđera Boškovića i dio zgrada u naselju Olajnica. S ovih pet zgrada energetsku obnovu ćemo ovim putem provesti na desetak zgrada. Njima treba dodati i objekte koje smo energetski obnovili putem drugih linija', rekao je Lovrenščak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!