LOV NA UTAJIVAČE POREZA

Evo dokaza kako OIB ipak može funkcionirati

Smiljanec Linić

Smiljanec Linić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nada Ćalović-Smiljanec tvrdi kako Poreznoj upravi nisu bitna imena. Svi koji će u računalu 'pocrvenjeti' bit će provjereni i morat će dokazati porijeklo svoje imovine. Kazala je kako dug javnih davanja iznosi 52 milijarde kuna, a od toga je 25 milijardi otišlo u zastaru zbog neefikasnosti Porezne uprave u prijašnjem razdoblju

U prijašnjem razdoblju se nije dobro radilo i Porezna uprava mora biti efikasnija, rekla je ravnateljica Porezne uprave Nada Ćalović-Smiljanec u Vijestima 24sata TV-a. Objasnila je kako je od 2009. do 2011. bilo tek 2000 postupaka utvrđivanja imovine, dok su sada u dva mjeseca već pokrenuli 1500 provjera. Nije znala odgovoriti koje javne osobe su na meti poreznika.

'Nama nisu bitna imena, bitno nam je da kada se upali crvena lampica u računalu krenemo u posao', rekla je Smiljanec i dodala da se provjeravaju osobe koje imaju vrijednu imovinu, a nemaju prijavljene nikakve prihode.

'Porezna se preko OIB-a povezala s raznim institucijama koje imaju podatke o imovini i dohotku. Kada se vidi nerazmjer službenici kreću na posao', objasnila je i dodala kako se broj provjera svakim danom povećava.

Ne mogu, kaže, vidjeti račune u inozemstvu, ali imaju podatke o žiro računima i jesu li oni u blokadi. Ako netko kaže da je imovinu dobio ili naslijedio, poreznici proširuju provjeru na druge osobe, odnosno provjeravaju ljude koji su navodno darovali nekom imovinu. Ako se dokaže da je porezni obveznik utajio porez, može biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora.

'Hrvatska je presiromašna zemlja i trebamo stvoriti klimu da se porez mora plaćati kako bi država mogla građanima ponovno vraćati taj dio novca', rekla je Smiljanec. Zalaže se da se neplatiše stavi na 'stup srama', odnosno da se objavi popis dužnika jer se radi o javnom dugu.

'Dug javnih davanja iznosi 52 milijarde kuna, a od toga je 25 milijardi otišlo u zastaru zbog neefikasnosti Porezne uprave u prijašnjem razdoblju. Ostatak mislimo naplatiti i zato smo pružili šansu dužnicima da plate dug u šest rata ili da plate jednokratno uz oprost kamata', kaže Smiljanec i dodaje kako su već dobili 8000 zahtjeva za otplatu u ratama, što je četiri milijarde kuna, i još 1000 zahtjeva za jednokratno plaćanje, što je 500 milijuna kuna.

Linić: Nema izuzetaka, nema nedodirljivih

Nema više nedodirljivih. Sustav OIB-a već je nekoliko godina u praksi i taj sustav na vrijeme upozorava o nelogičnostima poreznih prijava, no ljudi to nisu provjeravali ni radili. Od prvoga siječnja jednostavno se slijede podaci koje nam taj sustav nudi i mora se obraditi svatko tko je u nesrazmjeru prihoda i plaćanja poreznih obveza. Nema izuzetaka, rekao je ministar financija Slavko Linić za RTL Danas

Dodao je kako za efikasnost Porezne uprave ne bi krivio ljude što to prije nisu otkrili, već politiku.

Na pitanje što je s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, koji je javno priznao kako ima prihode manje od tisuću eura mjesečno, dok na imovinskoj kartici prošle godine u rujnu, zajedno sa suprugom, posjeduje imovinu vrijednu 31 milijun kuna, Linić je odgovorio: 'Pretpostavljam da je upitno što svatko od njih ima, ali ako se ukažu nelogičnosti, i on će biti pozvan. Svatko od nas, pa i ja osobno, iako sam ministar financija.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi