indeks u 2023.

Eurozastupnik Matić upozorio da je Hrvatska na dnu EU-a po rodnoj ravnopravnosti

09.11.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Hrvatska je prema Indeksu rodne ravnopravnosti za 2023. godine znatno ispod prosjeka Europske unije, upozorio je u četvrtak eurozastupnik Predrag Fred Matić

Indeks rodne ravnopravnosti višedimenzionalan je pokazatelj kojim se mjeri koncept rodne ravnopravnosti i koji pomaže u praćenju napretka u području rodne ravnopravnosti u cijeloj Europskoj uniji, stoji u priopćenju hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu.

Hrvatska na njemu ima 60,7 bodova od 100, što je znatno manje od prosjeka EU-a koji iznosi 70,2 boda, upozorio je europarlamentarac iz redova socijalista i demokrata. Indeks predvode Švedska, Nizozemska i Danska, a Hrvatska se nalazi na 20. mjestu te je 9,5 bodova ispod prosjeka EU-a.

Kao glavni problemi ponovno se ističe rodna nejednakost u političkom sudjelovanju, gdje imamo izuzetno malen postotak žena ministrica, kao i područja poput neplaćenog kućnog rada i skrbi o članovima obitelji, priopćeno je.

„Hrvatska ne radi dovoljno kako bismo ostvarili punu rodnu ravnopravnost, a u mnogim područjima stagniramo ili smo nazadovali. Nisam zadovoljan jer je Hrvatska pala još niže nego što je bila prethodnih godina, s 19. na 20. mjesto na ljestvici i među lošijima smo u Europskoj uniji“, rekao je Matić, pozvavši na mjere kako bi se to poboljšalo.

„Žene se i dalje suočavaju sa mnoštvom prepreka, a osobito je zabrinjavajuće da su žene i dalje nerazmjerno zastupljene u neplaćenom kućanskom radu i u nesigurnim poslovima. To se mora promijeniti“, poručio je.