VELIKI USPJEH

Euroskeptični UKIP pobjednik izbora u Britaniji

23.05.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Britanska euroskeptična stranka UKIP postigla je veliki uspjeh na lokalnim izborima održanim u četvrtak, preotevši brojne zastupničke mandate na lokalnoj razini vladajućim konzervativcima premijera Davida Camerona i oporbenim laburistima, pokazali su prvi rezultati, prenose u petak agencije

Uspjeh UKIP-a, stranke koja se zauzima za izlazak Velike Britanije iz EU-a, povećat će pritisak na Camerona da zaoštri svoju politiku prema Bruxellesu. UKIP je na lokalnim izborima u Engleskoj osvojio novih 86 mandata, što bi moglo sugerirati da će ostvariti odličan rezultat i na izborima za Europski parlament održanima istog dana, prenosi Reuters.

Laburisti su osvojili 94 novih vijećničkih mandata, dok su konzervativci i liberalni demokrati izgubili 101 odnosno 84 mjesta, pokazuju prvi rezultati.

Čelnik UKIP-a Nigel Farage uspio je za svoju stranku pridobiti glasače preostalih triju velikih stranaka obećanjima da će zaustaviti imigraciju u Veliku Britaniju, za koju mnogi Britanci smatraju da je prevelika.

Njegova stranka postigla je odlične rezultate u uporištima konzervativaca poput Essexa i jugoistočne Engleske, te u dosadašnjim utvrdama laburista poput Rotherhama i Birminghama.

Rezultati izbora za Europski parlament bit će objavljeni u nedjelju navečer, zajedno s rezultatima izbora u 27 drugih članica EU-a.

Po nedavnim podacima PollWatcha, UKIP podržava 30,7 posto birača i trebao bi imati 24 zastupnika u Europskom parlamentu od ukupno 73 britanskih zastupnika. Do sada ih je imao devetero.

Oporbene laburiste podržava 28 posto birača i trebali bi imati 23 zastupnika, a vladajući konzervativci su treći s potporom od 22,3 posto i 17 zastupnika. Konzervativci i laburisti ozbiljno su shvatili prijetnju UKIP-a i vodili su pravu medijsku kampanju protiv njega.

Prve projekcije novog sastava Europskog parlamenta bit će objavljene u nedjelju, 25. svibnja poslije 22 sata, a prvi rezultati poslije 23 sata. Rezultati se ne bi smjeli objavljivati prije nego što se zatvore sva birališta u Europskoj uniji, a to su birališta u Italiji, gdje se može glasovati do 23 sata. Međutim, i ranije je bilo čestog kršenja tog pravila, pogotovo u zemljama koje imaju izbore dva, tri dana prije ostalih.

Izravni izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina od 1979. godine. Države članice u Europskom parlamentu mogu imati najmanje šest zastupnika, a najviše 96, proporcionalno broju stanovnika. Njemačka ima najviše zastupnika - 96, Francuska 74, Velika Britanija i Italija 73, Španjolska 54, Poljska 51, a Malta, Luksemburg, Cipar i Estonija po šest. Hrvatska bira 11 zastupnika.