opstruiranje schengena

Europski socijalisti Plenkoviću: 'Njegova čudna izjava skretanje je pažnje sa slabih rezultata Vlade'

22.09.2023 u 18:45

Bionic
Reading

Stranka europskih socijalista (PES), čijom je SDP punopravnom članicom, reagirala je na izjavu premijera Andreja Plenkovića o ulozi SDP-a i europskih socijalista u hrvatskom pristupanju Schengenu.

'To je fake news', izjavio je u ime PES-a njegov izvršni tajnik Giacomo Filibeck, osvrćući se, kako stoji u priopćenju PES-a, na potpuno neutemeljene tvrdnje predsjednika hrvatske Vlade.

'Ponosni smo što smo se, kao europski socijalisti, rame uz rame s našim prijateljima iz SDP-a, borili kako bismo osigurali zasluženo mjesto Hrvatske u Schengenu. Štoviše, upravo je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove iz naše političke obitelji dala preporuku za hrvatsko pristupanje', naglasio je Filibeck, dodajući: 'Današnja, najblaže rečeno čudna, izjava premijera Plenkovića ništa je drugo doli pokušaj skretanja pažnje sa slabih rezultata njegove Vlade.'

U listopadu 2022., podsećaju, PES-ov Kongres u Berlinu usvojio je rezoluciju kojom se „bez odgađanja“ traži članstvo Hrvatske u Schengenu. U studenome iste godine, PES je pozdravio preporuku povjerenice Europske komisije za unutarnje poslove Ylve Johansson, koja pripada obitelji europskih socijalista, da Hrvatska postane dijelom Schengena.Konačno, potkraj 2022. PES je zaželio dobrodošlicu Hrvatskoj u Schengen.

Podsjetimo, premijer Plenković se danas žstoko obrušio na SDP. ''SDP je preko kolega u EP-u orkestrirao europske zastupnike socijalista iz Italije da nam fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vremenu pristupanja u Schengen, a mi smo to spriječili. To je SDP. Oni će nama lijepiti etikete veleizdajnika, a aktivno su radili da Hrvatska ne uđe u Schengen', naveo je premijer.