obećane milijarde

Europski povjerenik u Beogradu: Možemo ubrzati ekonomiju i cijeli proces pristupanja EU

08.10.2020 u 23:29

Bionic
Reading

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi poručio je u četvrtak u Beogradu kako ohrabruje buduću vladu Srbije da provede reforme na polju vladavine prava koje moraju paralelno pratiti primjenu Ekonomsko-investicijskog plana EU za regiju.

Europska unija želi dugoročno biti više angažirana na zapadnom Balkanu, a Ekonomsko-investicijski plan dio je slagalice nove strategije prema regiji i Srbiji, rekao je Varhely na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varhely je poručio kako je „od suštinske važnosti da se krene naprijed“.

„Imamo novi početak pred sobom i možemo ubrzati ekonomiju i cijeli proces pristupanja... Izvješće Europske komisije konstatira da je bilo izvjesnog napretka, ali da ima još mnogo toga za napravitii. Ohrabrujemo vladu koja će uskoro biti formirana i oslanjat će se na veliku većinu u parlamentu da provede reforme“, istaknuo je povjerenik EU-a.

On drži da regija zapadnog Balkana može rasti i napredovati samo kao cjelina, te da je to regija „s velikim mogućnostima“.

Pohvalivši ideju regionalnog ekonomskog prostora, koji su Vučić i albanski premijer Edi Rama inicirali i nazvali „mali Shengen“, Varhely je predstavio dio Ekonomsko-investicijskog plana vrijednog oko devet milijardi eura.

Taj plan predviđa bespovratna sredstva i financijska jamstva za projekte koji bi trebali potaknuti gospodarski rast, uspostavu trgovinskih ruta i stvaranje mogućnosti za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta.

Varhelyi je rekao da podupire dijalog Beograda i Prištine i da u tome „ima napretka“, ali ima i „još mnogo toga“ za napraviti.

„Pod vodstvom (specijalnog izaslanika EU Miroslava) Lajčaka možemo doći do rezultata i vidim angažman obje strane, ali to nije lak proces", ocijenio je Varhelyi ukazavši da wašingtonski sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova „u ključnim elelemntima“ ima puno podudarnosti.

„Nikada nisam mislio da sami, kao EU, možemo riješiti to pitanje, potrebni su nam američki partneri. Ja sam uvijek za sinergiju“, naglasio je Varhelyi, te dodao kako su EU i zemlje članice Unije najveći investitor u regiji, pa i u Srbiji i da pokrivaju „oko 70 posto investicija“

„S ovim planom očekujem dublju integraciju Srbije s Unijom“, poručio je povjerenik EU.

Srbijanski predsjednik istaknuo je da će regija dobiti „oko osam milijardi u grantu, a još 20 milijardi kroz različite projekte“ i zahvalio Varhelyij i Europskoj uniji na velikoj potporu u narednih sedam godina.

„Apsolutno sam ozbiljan i veoma zahvalan poreznim obveznicima EU-a, koji će uložiti veliki novac u našu regiju“, rekao je Vučić.

On je naveo kako u Izvješću Europske komisije ima posebnih kritika na njegov račun, među ostalim da je koristio dužnost predsjednika Republike kako bi pridobio glasove za stranačku listu stranke na čijem je čelu.

„Prihvatio sam svu krivnju i spreman sam snositi svaku vrstu posljedica“, poručio je Vučić na konferenciji za novinare s Varhelyijem.