jadranka joksimović

'Srbija ima pet spremih poglavlja za pristupanje EU, nisu otvorena zbog zamora od proširenja'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2020 13:02
  • Objavljeno 20.09.2020 u 13:02
Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović izjavila je u nedjelju da Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju Europskoj uniji, ali ona nisu otvorena zbog problema u Uniji prouzročenim migracijama, ekonomskim teškoćama, te zamorom od proširenja.

Joksimović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kao jedan od razloga navela i činjenicu da brojne države koje su u međuvremenu ušle u EU nisu u potpunosti zadovoljavale kriterije Unije, a neke od njih postale su članicama u posljednjem desetljeću, u znatno povoljnijim okolnostima za proširenje, kad je i u Bruxellesu bilo volje za prijem novih članica.

Srbija je dosad otvorila 18 poglavlja sa EU, a privremeno zatvorila dva. Za otvaranje su u lipnju bila spremna poglavlja koja se tiču slobode kretanja radnika, prava poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga, transporta, transeuropskih mreža, te klimatskih promjena i zaštite okoliša.

"Mi smo sve napravili u proceduralnom smislu i pripremili poglavlja za otvaranje", rekla je za RTS Joksimović, ocijenivši da "Srbija pregovara po najtežoj metodologiji". Razlog zbog kojeg izostaje otvaranje novih poglavlja Joksimović vidi i u novom pristupu EU prema kojem "neće biti otvarana ni ona poglavlja za koje ste spremni ako nema napretka u vladavini prava", a u slučaju Srbije i u dijalogu sa Prištinom.

"Naš cilj je da Srbija bude respektabilan partner Europskoj uniji od prvog trenutka kada postanemo članicom Unije. Mi smo već sada kao zemlja koja pristupa respektabilan partner i pokazali smo da smo čak i u političkim kriterijima dosta uradili", rekla je srbijanska ministrica za eurointegracije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!