BEZ KOMENTARA NA PRESUDU ŠESTORKI

Europski povjerenik: Sudske odluke se moraju poštovati

04.12.2017 u 15:24

Bionic
Reading

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako bi se političari morali suzdržati komentiranja sudskih presuda i poštovati ih bez obzira što misle o njihovom sadržaju, posebice sobzirom na činjenicu da je to dio europskih vrijednosti.

Odgovarajući na novinarsko pitaje u u vezi s različitim interpretacijama presude šestorici Hrvata iz BiH, što ju je prošlog tjedna izrekao Haaški tribunal, Hahn  je kazao kako se i na to odnosi pitanje uvažavanja europskih vrijednosti.

"Važno je poštovati sudske odluke", kazao je Hahn ističući kako se to mora činiti bez obzira što tko mislio o sadržaju presuda.

Bio je izričit u konstataciji kako bi se političari trebali suzdržavati od komentiranja sudskih presuda. 

Hahn je u Sarajevu boravio kako bi političke lidere u BiH, opterećenoj unutarnjim sukobima i podjelama, podsjetio na obveze koje proizlaze iz ambicija te zemlje da postane članicom EU, a uoči posjeta je iskazao "duboku zabrinutost" izostankom svakog napretka u provedbi reformi, uz konstataciju kako je očevidno da se u BiH i vlast i oporba radije bave "uobičajenim nacionalističkim temama", nego konkretnim problemima građana koje bi trebali predstavljati.

Odvojeno se sastao s članovima Vijeća ministara BiH, članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem te s čelnicima svih utjecajnijih političkih stranaka u zemlji u kojoj odavno nema stabilne vladajuće većine ni na državnoj, niti na razini Federacije BiH, pa je stoga blokirano donošenje važnih odluka i reformskih zakona.

Svi su razgovori trajali duže od planiranoga, a po njihovu završetku Hahn je novinarima kazao kako je u godini koja je na izmaku bilo nekog napretka, no da je sve to nedovoljno da bi BiH mogla napredovati ka članstvu u EU.

"Ako ne mogu dostaviti ni upitnik onda ni Europska komisija ne može ništa odlučiti", posjetio je Hahn na prvu i najvažniju zadaću koja stoji pred BiH.

Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić

U BiH je nužan kompromis, bez toga nema ni članstva

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije tijekom dana je kazao kako će učiniti sve ne bi li do kraja godine bio ispunjen upitnik s nešto više od tri tisuće pitanja, koji je nužan kako bi Europska komisija razmatrala zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

U Sarajevu se nadaju kako bi u tom slučaju iduće godine mogli dobiti taj status kojega od balkanskih država, uz BiH, nema jedino Kosovo. 

Hahn je na kraju posjeta Sarajevu kazao kako nitko u BiH ne bi trebao računati na neki povlašteni status u procesu europskih integracija, jer se to ne može osigurati.

"Status kandidata nije besplatni ručak. Mora se nešto konkretno uraditi", kazao je europski povjerenik podsjećajući kako slijedi godina i pol predsjedanja Unijom država bliskih Balkanu i to bi trebalo iskoristiti.

"Bojim se da ova prilika može nestati", upozorio je Hahn.

Komentirajući sve što je tijekom dana čuo od političara u BiH kazao je kako se u konačnici računaju samo rezultati.

"Nisam optimist, niti pesimist, nego sam realist. Za sada čekamo", kazao je Hahn istaknuvši kako je zapravo riječ o kompromisu kojega političari u BiH trebaju postići, a ako to nisu u stanju, BiH ne može ni biti dijelom EU.