POZIVA NA DIJALOG

Europski povjerenik: Neovisna Katolinija neće biti članica EU

06.10.2017 u 00:10

Bionic
Reading

Europski povjerenik za gospodarske poslove Pierre Moscovici je rekao u četvrtak da Katalonija ukoliko proglasi neovisnost i odvoji se od Španjolske, neće biti članica Europske unije.

Kada je u emisiji na kanalu LCP-franceinfo na pitanje hoće li Bruxelles priznati ili ne Kataloniju ako objavi neovisnost, bivši francuski ministar je odgovorio da su u tome 'stvari dosta jasne, te ako Katalonija proglasi nezavisnost neće biti članicom Europske unije'.

'Rješenje nije u konfrontaciji. Samo u dijalogu se nalazi izlaz', istaknuo je.

'Europskoj uniji je poznata samo država članica Španjolska. Ali razgovaramo o fikciji jer u stvarnosti ne postoji katalonska neovisnost', dodao je.

Bivši socijalistički ministar je odnose Madrida i Barcelone nazvao 'bolnim problemom' koji trebaju riješiti Španjolci. 'Ni Bruxelles, ni Pariz ni drugdje neće se riješiti ta situacija', naglasio je i zalagao se dijalog i smirenje nakon šokantnog nasilja policije u Kataloniji tijekom vikenda.

  • +18
Katalonija u općem štrajku Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Dok u Španjolskoj traje najteža kriza nakon povratka demokracije, španjolski Ustavni sud je u četvrtak ponovo pokušao zakočiti nastojanja separatističkih katalonskih čelnika i zabranio zasijedanje regionalnog parlamenta predviđeno u ponedjeljak tijekom kojeg su oni namjeravali proglasiti neovisnost.