POTPUNO IZGUBIO LEGITIMITET

Europski parlament poziva Asada da odmah ode

15.09.2011 u 18:25

Bionic
Reading

Europski je parlament pozvao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na hitan odlazak s dužnosti jer je potpuno izgubio legitimnost uporabom sile protiv prosvjednika

U rezoluciji koja je prihvaćena u Strasbourgu, Parlament traži od predsjednika Bašara al-Asada i njegova režima da odmah odstupe s vlasti.

U rezoluciji su zastupnici također kritizirali 'eskalaciju uporabe sile protiv mirnih prosvjednika i brutalno i sustavno proganjanje aktivista koji traže demokraciju, te branitelja ljudskih prava i novinara'.

Zastupnici traže 'neovisnu, transparentnu i učinkovitu istragu o ubojstvima, uhićenjima, samovoljnim zatvaranjima i slučajevima nestanaka ili mučenja koja su izvodile sirijske snage sigurnosti'.

U srijedu je poljski državni tajnik za vanjske poslove Mikolaj Dowgielewicz, čija zemlja predsjeda EU-om, rekao da s tim režimom više nema budućnosti za Siriju, te da misle da se predsjednik Asad mora otići.

EU i SAD traže odlazak sirijskog predsjednika od sredine kolovoza. Šefica europske diplomacije Catherine Ashton i američki predsjednik Barack Obama su u kolovozu ocijenili da je potrebno da sirijski predsjednik odstupi s vlasti.

Izglasavanje rezolucije u EP-u događa se u trenutku kada je EU spremna prihvatiti paket pojačanih sankcija Siriji, koji bi mogao sadržavati i zabranu naftnih ulaganja, zabranu opskrbe središnje sirijske banke novčanicama tiskanim u Europi.

Sirijska oporba objavila formiranje Nacionalnog vijeća

Sirijska oporba je u četvrtak u Istanbulu objavila popis s imenima 140 članova Nacionalnog vijeća koje će koordinirati njezinu borbu protiv režima u Damasku, izvijestio je novinar agencije France-Pressea.

Oporba je na tiskovnoj konferenciji istaknula da se ujedinila na trima načelima: nastavku borbe protiv režima Bašara al-Asada, odbijanju uporabe sile kao sredstva te borbe i očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Jaser Tabara, član vijeća, dodaje da članovi vijeća nisu za intervenciju izvana.

Šezdeset posto članova vijeća dolazi iz Sirije, a ostatak su disidenti koji žive u inozemstvu, rekao je Abdulbaset Sida, član vijeća.

Više od polovice članova su mladi revolucionari, dodaje Ahmed Ramadan, također njegov član.

Organizatori su objavili tek 72 imena, a ostala ne žele otkriti iz sigurnosnih razloga.

Tabara napominje da vijeće zasad 'službeno ne zastupa revoluciju'.

Siriju od 15. ožujka potresaju neviđeni prosvjedi koje vlasti guše silom.

Po podatcima UN-ove Visoke povjerenice za ljudska prava Navi Pillay, 2.600 ljudi je ubijeno u toj represiji.

Sirija: Ban Ki-moon pozvao na usklađeno djelovanje

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu na 'usklađeno' djelovanje u Siriji, podsjetivši na 'neispunjena obećanja' sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Ban koji se oglasio šest mjeseci nakon početka krvave represije u Siriji nad oporbenim prosvjednicima, rekao je na tiskovnoj konferenciji da međunarodna zajednica mora djelovati, dok sirijski čelnik zanemaruje pozive Arapske lige i drugih međunarodnih ustanova na prekid nasilja.

'Predsjednik nije ispunio svoja obećanja, što je previše, previše je. Međunarodna zajednica mora doista početi usklađeno djelovati i jednodušno nastupati', rekao je.

Rusija i Kina protive se donošenju rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se predviđa uvođenje sankcija Siriji.

Točno šest mjeseci nakon početka prosvjeda u Siriji koje su vlasti silovito ugušile, oporba je u četvrtak objavila sastavljanje Nacionalnog vijeća za koordinaciju borbe protiv režima, koji žele svrgnuti.

U represiji u Siriji poginulo je više od 2.600 ljudi, uglavnom civila, po podatcima UN-a