HRVATSKI POVJERENIK

Europski parlament podržao Mimicu

12.06.2013 u 12:37

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su danas tajnim glasovanjem imenovanje Nevena Mimice. Ako Vijeće imenuje, Mimica će preuzeti svoj novi resor za zaštitu potrošača. Zastupnici su zadovoljni njegovim imenovanjem jer se već dulje vrijeme zalažu za osnivanje resora za zaštitu potrošača

Tijekom saslušanja pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te Odborom za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane 4. lipnja Neven Mimica sažeo je svoje prioritete u tri riječi: 'Konsolidacija, suradnja i komunikacija', te dodao kako će u potpunosti surađivati s Europskim parlamentom. Oba odbora potvrdila su njegovo imenovanje prošli tjedan.

Danas na svom plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, zastupnici Europskog parlamenta podržali su njegovu kandidaturu sa 565 glasova za i 64 glasova protiv te 64 suzdržanih.

Nakon pozitivne ocjene parlamenta, Mimicu još samo treba potvrditi Vijeće Europske unije kvalificiranom većinom u lipnju te ga službeno imenovati od 1. srpnja povjerenikom Barrosovog tima do kraja mandata Komisije, 31. listopada 2014.