SEKTOR VOJNE OPREME

Europske dionice skočile zbog dogovora o proračunu SAD-a

11.12.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Europske dionice porasle su u srijedu, poduprte dionicama u sektoru vojne opreme, nakon što je u Washingtonu postignut dogovor o proračunu za koji trgovci ističu da uklanja izvor neizvjesnosti za američku vojnu potrošnju

Najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je bio u plusu 0,73 posto i iznosio je 4.120 bodova. Londonski FTSE porastao je 0,27 posto na 6.541 bod a frankfurtski DAX za 0,17 posto na 9.129 bodova.

Cijene dionica kompanija BAE Systems i EADS porasle su gotovo dva posto nakon što su američki pregovarači postigli privremeni dvogodišnji dogovor o proračunu kako bi se izbjegla ponovna blokada rada vlade.

Europske dionice oslabile su proteklih dana uslijed neizvjesnosti oko termina smanjenja monetarnih poticaja u SAD-u, pri čemu su snažni američki podaci ponovno potaknuli nagađanja da bi do toga moglo doći i prije kraja ove godine.

'Ako išta naprave u prosincu, mislim da će to biti vrlo blago, tek da ispitaju teren i vide može li tržište podnijeti bilo kakva smanjenja', kazao je Matt Basi iz tvrtke CMC Markets.

Među gubitnicima izdvajala se pak Royal Bank of Scotland, cijene čijih su dionica pale 2,5 posto nakon što je njezin financijski direktor Nathan Bostock podnio ostavku kako bi prešao u španjolsku banku Santander.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,62 posto, na 15.515 bodova.