pandemija koronavirusa

Europska konfederacija sindikata poziva Vladu da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava

27.03.2020 u 12:06

Bionic
Reading

Europska konfederacija sindikata (ETUC) osudila je u petak moguću zakonodavnu incijativu koja bi suspendirala radna i socijalnih prava za vrijeme pandemije koronavirusa te premijera Andreja Plenkovića i ministra rada Josipa Aladrovića pozvala da odustanu od takvih prijedloga

'ETUC podsjeća hrvatsku Vladu na nedavna upozorenja visokih predstavnika i tijela Međunarodne organizacije rada i Vijeća Europe, kako se kriza izazvana COVID-19 ne bi smjela, niti privremeno, koristiti za potkopavanje ljudskih i socijalnih prava, a posebno se to odnosi na sindikalna i radnička prava', priopćili su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), članova ETUC-a.

Upravo suprotno, tvrdi ETUC, ova je kriza brutalni podsjetnik na važnost osiguranja kontinuiranog napretka i unaprjeđena socijalnih prava. Upravo u ovim vremenima radnici i građani u čitavoj Europi trebaju više socijalnih prava i podrške, a ne manje.

Ističe da ljudska prava mogu biti derogirana jedino u vrlo strogim i ograničenim uvjetima, ali za ETUC nema dvojbi da će Hrvatska ustrajanjem na takvoj inicijativi kršiti niz međunarodnih dokumenata na čije se poštivanje obvezala, među ostalim konvencija Međunarodne organizacije rada, Europske konvencije o ljudskim pravima i Europske socijalne povelje.

'ETUC je također zgrožen činjenicom da hrvatska Vlada pokreće takve inicijative upravo tijekom razdoblja u kojem predsjeda Vijećem EU-a', ističe se u priopćenju, jer to je u oštroj suprotnosti s mjerama koje poduzima EU i mnoge nacionalne vlade.

ETUC je taj dopis uputio i predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, povjereniku EK za radna mjesta i socijalna prava Nicolasu Schmitu, glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić, povjerenici za ljudska prava Dunji Mijatović i predsjedniku Europskog odbora za socijalna prava Giuseppeu Palmisanu.

SSSH i NHS neslužbenim kanalima saznali su za namjeru Vlade da novima zakonom zapravo suspendira postojeći Zakon o radu te su je u srijedu pozvali da odustane od rezanja radnih i socijalnih prava.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava potvrdilo je da se nešto priprema, ali tvrdi da to nije suspenzija Zakona o radu. Također, ne žele govoriti o detaljima dok se ne dogovore sa socijalnim parterima.