šest prioriteta

Europska komisija objavila akcijski plan za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma

07.05.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Europska komisija je u četvrtak objavila akcijski plan za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma te ažurirala popis visokorizičnih trećih zemalja u čijim su režimima za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma prisutni strateški nedostaci

U akcijskom planu pobrojane su konkretne mjere koje će Komisija poduzeti u sljedećih 12 mjeseci kako bi poboljšala provedbu, nadzor i koordinaciju pravila EU-a za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Tim se novim, sveobuhvatnim pristupom žele ukloniti svi preostali nedostaci i slabe karike u Unijinim pravilima.

'Treba stati na kraj infiltraciji prljavog novca u naš financijski sustav. Danas donesenim sveobuhvatnim i dalekosežnim akcijskim planom dodatno smo učvrstili liniju obrane u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma. Obvezujemo se da ćemo u sljedećih 12 mjeseci brzo i dosljedno provesti sve te mjere i ojačati globalnu ulogu EU-a u oblikovanju međunarodnih standarda za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma', izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

U skladu s Direktivom o sprečavanju pranja novca Komisija ima pravnu obvezu identificirati visokorizične treće zemlje u čijem su režimu za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma prisutni strateški nedostaci. Komisija je objavila revidirani popis u skladu s promjenama na međunarodnoj razini od 2018. Zemlje koje su uvrštene na popis: Bahami, Barbados, Bocvana, Kambodža, Gana, Jamajka, Mauricijus, Mongolija, Mjanmar, Nikaragva, Panama i Zimbabve. S popisa su uklonjene Bosna i Hercegovina, Etiopija, Gvajana, Laos, Šri Lanka i Tunis.

Komisija je također i transparentniju, razrađenu metodologiju za identifikaciju visokorizičnih trećih zemalja u čijim su režimima za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma prisutni strateški nedostaci koji su velika prijetnja financijskom sustavu EU-a.

Akcijski plan se temelji na šest prioriteta: učinkovitu primjenu pravila EU-a u državama članicama; harmonizaciju pravila kako bi se izbjegla različita tumačenja postojećih pravila; osnivanje nadzornog tijela na razini Unije za praćenje primjene pravila; uspostava mehanizma EU-a za pomoć u koordinaciji rada financijsko-obavještajnih jedinica država članica; izrada smjernica o ulozi javno-privatnih partnerstava kako bi se poboljšala razmjena podataka i razjasnila povezana pravila; jačanje globalne uloge EU-a u oblikovanju međunarodnih standarda za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma.