preseljenje

Europska agencija za lijekove protiv nove 'crvene četvrti' u Amsterdamu, u čemu je problem?

08.03.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove (EMA) nije zadovoljna planom koji grad Amsterdam razmatra o uspostavi novog "erotskog centra" u blizini njezinog sjedišta, objavilo je u utorak regulatorno tijelo za lijekove

Amsterdam je godinama razmatrao preseljenje legalne prostitucije dalje od svoje povijesne četvrti crvenih svjetiljki, a u veljači je najavio tri moguće lokacije. Dvije su u blizini nove zgrade EMA-e, koja se nalazi nedaleko od velikih hotela i financijske četvrti grada.

EMA je 2019. preselila svoje sjedište u Amsterdam, napustivši London nakon što je Britanija izašla iz Europske unije.

Agencija je u priopćenju rekla da je "vrlo zabrinuta" zbog planova za taj centar, koji bi trebao uključivati oko 100 "radnih prostora" za seksualne radnice, kao i barove i zabavu.

  • +16
'Crvena četvrt' u Amsterdamu Izvor: Profimedia / Autor: Fabio Sasso / Zuma Press / Profimedia

Promjena lokacije četvrti crvenih svjetiljki motivirana je zabrinutošću zbog neugodnosti, dilanja droge i pijanstva, rekla je EMA. "Lociranje erotskog centra u neposrednoj blizini zgrade EMA-e vjerojatno će donijeti iste negativne utjecaje na susjedno područje", ustvrdila je.

Agencija je rekla da je zabrinuta za sigurnost svog osoblja i posjetitelja te je napomenula da ima sporazum s nizozemskom vladom koji jamči "sigurnost i mir" u njezinim uredima.

Prostitucija je u Nizozemskoj legalna od 2000. godine, a prije toga desetljećima je bila tolerirana u četvrti crvenih svjetiljki.

No, četvrt se posljednjih godina mijenja jer se stanovnici žale na pretjerani turizam. U veljači je grad objavio plan o zabrani pušenja kanabisa u četvrti crvenih svjetiljki.