NA SAMOM RUBU PONORA

Europom zavladala panika, svi čekaju Angelu Merkel!

26.04.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Kriza eura, za koju se činilo da je pod kontrolom, ovih dana se ponovno zakomplicirala. Dok predsjednik Europske centralne banke Draghi apelira da se pokrene kontinentalni program gospodarskog rasta, francuski predsjednik Sarkozy – usred predizborne kampanje koju gubi - tvrdi da nema alternative radikalnoj štednji, a Velika Britanija je zbog nje opet u recesiji. Mediji analiziraju aktualno stanje, a o svemu zasad jedino šuti njemačka kancelarka Angela Merkel

Jutros je Mario Draghi, predsjednik Europske centralne banke (ECB), govorio na konferenciji znakovita naziva 'Financijska integracija i stabilnost: prema otpornijem zajedničkom tržištu EU', na kojoj je između ostaloga rekao i sljedeće: 'Financijska integracija pomaže balansirane monetarne i financijske uvjete.'

To se u aktualnoj situaciji s kojom se EU suočava teško može primijetiti, kako je i sam Draghi priznao, izjavljujući da je 'financijska kriza demonstrirala da se integracija ne može uzimati zdravo za gotovo'. Prijedlog guvernera ECB-a jest i da Unija treba što prije osmisliti strategiju gospodarskog rasta, dok istovremeno Europska komisija svoj budžet povećava.

No tu je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se upravo bori za političko preživljavanje pa je teško svaku njegovu izjavu usred kampanje za drugi krug izbora uzeti do kraja ozbiljno. Ipak, Sarkozy je prvo flertovao s idejom da Francuska napusti Shengenski sporazum, a sada pak izjavljuje – u intervjuu za Inter Radio – da je Francuska uspjela mnogo brže nego očekivano srezati svoj budžetski deficit. Jučer je pak govorio da će održati referendum na temu Fiskalnog pakta EU, čime pokušava neutralizirati obećanje svojeg protukandidata Francoisea Hollandea koji je najavio da će on taj sporazum mijenjati.

Što će Sarkozy sutra pak reći, nitko ne može predvidjeti.

Talijanski premijer Mario Monti se pak pridružuje onima koji pozivaju na hitan program gospodarskog rasta u EU. Monti je danas izjavio da su 'sve reforme koje je provodio deflacijske' te da bez rasta i potražnje spasa za euro neće biti.

Monti se danas u Bruxellesu sastaje s poslovnim ljudima EU, s obzirom na to da se europske burze ovaj tjedan – zbog pada vlade u Nizozemskoj i to baš zbog Fiskalnog pakta – vrlo plahovite. Čini se da skoro pa nitko unutar EU nije u stanju pridržavati se pravila o maksimalnom budžetskom deficitu od tri posto, jer 'ako to ne može ekonomski moćna Nizozemska, kako će Španjolska, Italija, Grčka i Portugal koje su u velikim problemima', kako piše njemački tjednik Der Spiegel.

Pritom se Španjolska nalazi u naročito opasnom položaju i zbog svoje veličine, kao i zbog činjenice da joj je bankarski sustav vrlo nestabilan. Stoga ECB i stabilizacijski fond EFM razmišljaju kako pomoći španjolskim bankama, iako je to zapravo protiv pravila Europskog financijskog mehanizma, zaštite za euro koju je EU na prijedlog kancelarke Merkel uvela.

Zato je Angela Merkel zasad jedina šuti, a ta šutnja ipak odjekuje kakofonijom glasova ovog tjedna o tome što učiniti kako bi se spasio euro.

Njemački mediji su već konstatirali da je Berlin ostao usamljen u svojem nastojanju da se sve riješi radikalnom štednjom, što je, nota bene, u Velikoj Britaniji dovelo do recesije s dvostrukim dnom. U tom kontekstu vrijedi obratiti pažnju na analizu objavljenu u Der Spiegelu, a koju potpisuje jedan od osnivača Financial Times Deutschland Wolfgang Muenchau. On ističe da je 'kriza eura već koštala pozicije neke ključne europske političare, poput Zapatera, Berlusconija, a sada vjerojatno i Sarkozyja'.

Sljedeća je, smatra Muenchau, Angela Merkel – 'sada u zenitu svoje moći, što znači da za nju u europskim pitanjima stvari mogu postati samo lošije'.