IZBORI ZA EP

Europljani očekuju nadmoćnu Kukuriku pobjedu

21.03.2014 u 07:00

Bionic
Reading

SDP i koalicijski partneri pobijedit na izborima za Europski parlament, pokazalo je istraživanje pollwatch2014.eu. Prema njihovim predviđanjima, koalicija okupljena oko SDP-a osvojit će 41 posto glasova, a koalicija okupljena oko HDZ-a svega 34 posto

Jedno mjesto među 750 eurozastupnika trebali bi ponovno pronaći i Laburisti koji imaju podršku od oko osam posto birača. Na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament Laburistima je za jedno mjesto trebalo 42.750 glasova, a ove godine će sigurno trebati nekoliko tisuća više jer se bira 11 zastupnika, jedan manje nego godinu prije.

Zbog toga treba biti oprezan s prognozama jer se OraH Mirele Holy, Nacionalni forum Nikice Gabrića i Savez za Hrvatsku s HDSSB-om kao stožernom strankom kreću na oko pet posto glasova potpore građanstva, što im u ovom trenutku nije dovoljno za mandat, ali u dva mjeseca stvari bi se mogle promijeniti njima u korist. To bi dodatno zakompliciralo i tako tešku izbornu akrobatiku predsjednika HDZ-a i SDP-a koji teškom mukom pokušavaju zadovoljiti sve koalicijske partnere.

Stranica pollwatch2014.eu detaljno prati raspoloženje birača pred izbore za Europski parlament koji će se održati od 22. do 25. svibnja u svim zemljama Europske unije, a pri ovom istraživanju koristili su se podacima anketa koje su CRO Demoscop i Ipsos Puls provodili od 26. siječnja do 5. ožujka, ali su ugradili i osobna predviđanja.

Tako će prema pollwatch2014.eu SDP s koalicijskim partnerima HNS-om i IDS-om osvojiti 41 posto glasova birača i šest mjesta u Europskom parlamentu. SDP bi tako spao s pet na četiri zastupnika u Europskom parlamentu, ali bi odnio pobjedu nad HDZ-om, što bi im zasigurno mnogo značilo na domaćem terenu i donijelo svojevrsni predah pred žestokim napadima kojima su izloženi u posljednje vrijeme. Poznato je da SDP ima problema sa sastavljanjem liste za izbore nakon što su treće i četvrto mjesto prepustili HNS-ovcu Jozi Radošu i Ivanu Jakovčiću iz IDS-a.

Problem je što nositelj liste s prošlih izbora Tonino Picula pada na tek na peto mjesto. Ispred njega bi trebali bili Neven Mimica i Biljana Borzan. Borzan je članica predsjedništva SDP-a i uz Piculu je bila najaktivniji eurozastupnik te stranke, tako da iz njenog kruga očekuju da nastavi raditi isti posao u narednom razdoblju kada će biti izabrani na puni mandat.

Ako se predviđanja pollwatch2014.eu ostvare, onda ne bi trebalo biti straha za Piculu, a u Europski parlament ponovno bi mogli ući i neki od SDP-ovih parlamentaraca koji se nisu posebno istaknuli u ovom mandatu, posebno jer će Mimica sigurno otići u Europsku komisiju na mjesto povjerenika. Dakle, peto mjesto donosi prolaz, ali ako ga predsjednik SDP-a Zoran Milanović zbog naglašenog animoziteta spusti niže, Picula se može pozdraviti s europskom, ali vjerojatno i s karijerom u SDP-u.

Karte, naravno, dodatno može promiješati i preferencijalni izborni sustav, ali u ovom trenutku je teško očekivati da će se to dogoditi jer za takvo nešto treba imati karizmu. Istina, prošle godine Ruža Tomašić je na zajedničkoj listi nadmašila sve HDZ-ove kandidate, pa je kompromisom s Tomislavom Karamarkom na ovogodišnjoj listi pristala biti šesta, nadajući se istom uspjehu.

Situaciju im dodatno osim HSS-a koji je inzistirao na Marijani Petir komplicira i Europska pučka stranka (EPP) jer ne želi Ružu Tomašić, koja je član grupacije europskih konzervativaca i reformista.
Karamarko je dugo ignorirao problem i sada mu se obija o glavu. Morat će izabrati je li mu važniji EPP, čitaj: Njemačka, ili Ruža Tomašić. Bez tog problema lista je već složena. Pollwatch predviđa da će koalicija oko HDZ-a osvojiti 34 posto glasova, što bi im donijelo četiri zastupnička mjesta u Europskom parlamentu. Prva četiri mjesta na listi zauzimaju HDZ-ovci, a slijede Marijana Petir iz HSS-a i sporna Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević.