SKANDALOZNA ŠPIJUNAŽA

Europarlamentarci 'oprali' SAD u Washingtonu

29.10.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Povjerenje Europljana u njihove američke saveznike 'narušeno' je nedavnim otkrićima o špijuniranju koje je vodila američka sigurnosna agencija NSA, kazali su u ponedjeljak europski zastupnici koji su posjetili američki Kongres

'Naše povjerenje je narušeno', rekao je Nijemac Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, nakon susreta s američkim zastupnicima.

'Nije prihvatljivo, primjerice, da kancelarka (Angela) Merkel i drugi budu prisluškivani tijekom deset godina', nastavio je.

Republikanski predsjednik Odbora za obavještajna pitanja američkog Predstavničkog doma Mike Rogers kazao je da će američki zastupnici vrlo skoro uzvratiti posjet europskim kolegama. Inzistirajući da se govori o činjenicama a ne o percepciji, Rogers je rekao da su dvije strane ostvarile napredak.

'Mora se izgraditi povjerenje. Moramo shvatiti zbog čega je došlo do operacija nadzora toliko velikih razmjera', rekao je europski zastupnik Claude Moraes

Brok je također izrazio žaljenje što Washington nije rekao cijelu istinu kada su ga Europljani ovo ljeto pitali o aktivnostima NSA.