IDE NA POPRAVNI

Europa odbila hrvatskog revizora

28.05.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Odbor za proračunski nadzor odbio je kandidaturu Nevena Matesa za mjesto revizora u Europskom revizorskom sudu, priopćio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Imenovanje Nevena Matesa za mjesto revizora u Europskom revizorskom sudu odbio je Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta. Odbor je u ponedjeljak odbio njegovo imenovanje sa 16 glasova protiv i 11 za. Ipak, konačnu odluku donijet će Europski parlament i svi zastupnici na plenarnom zasjedanju u lipnju. Gospodin Mates može preuzeti dužnost revizora u Luxembourgu, nakon što ga potvrdi Vijeće. Vijeće je institucija koja imenuje revizore, navode iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Svoju inozemnu karijeru gospodin Mates proveo je u Međunarodnom monetarnom fondu, a trenutno radi kao savjetnik u HNB-u. Ako Europski parlament i nakon njega Vijeće podrži njegovo imenovanje, gospodin Mates postao bi prvi hrvatski revizor u Europskom revizorskom sudu.

Procedura

Članovi Revizorskog suda imenuju se na dužnost u periodu od šest godina. Parlament usvaja neobvezujuće mišljenje koje šalje Vijeću. Vijeće je institucija koja imenuje revizore.

Na početku saslušanja, gospodin Mates održao je uvodno petominutno izlaganje, nakon čega su uslijedila pitanja zastupnika. O izvješću Odbora za proračunski nadzor usvojenom u ponedjeljak glasat će cijeli Parlament na svom plenarnom zasjedanju u lipnju. Glasovanje na plenarnom zasjedanju je tajno.

Odborom za proračunski nadzor predsjedavao je Michael Theurer, (ALDE, DE).