indija ih zabranila

Europa izbjegava pooštrenje zakona o elektroničkim cigaretama

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 18.09.2019 18:20
  • Objavljeno 18.09.2019 u 18:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europa izbjegava trend pooštravanja zakona o elektroničkim cigaretama, nakon što su one nedavno zabranjene u Indiji i njezinih aromatiziranih inačica u nekoliko američkih zemalja, uključujući New York

E- cigarete, koje su prema nedavnom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) neosporno štetne, sve su popularnije nakon što su se pojavile sredinom 2000-ih godina.

Američki predsjednik Donald Trump je obećao zabranu aromatizirnaih cigareta na saveznoj razini nakon smrti sedam pušača od teških plućnih bolesti u Sjedinjenim Državama.

U Europi e-cigareta podliježe istim zakonima kao i klasična - uz zabranu prodaje mlađima od 18, zabranjeno je njihovo uživanje u javnim prostorima i ograničeno im je oglašavanje.

Neke zemlje, među kojima Rumunjska i Bugarska dopuštaju e-cigarete u javnim prostorima.

Europska komisija mora podnijeti izvješće do 20. svibnja 2021.kako bi se eventualno izmijenila direktiva koja je trenutno na snazi. Ona ograničava količinu nikotina u e-cigaretama i tekućina za punjenje te zabranjuje neke aditive, na temelju raspoloživih znanstvenih informacijama o učincima elektroničke cigarete.

Za pravila o aromama i tekućinama za punjenje bez nikotina odgovorne su države članice.

Indija je u srijedu zabranila proizvodnju, uvoz i prodaju e-cigareta, u javnozdravstvenoj odluci koja će pogoditi planove za širenje na indijsko tržište kompanija poput Juul Labsa i Philipa Morrisa.

Zabrana će se naknadno razraditi posebnom uredbom. Zasad se zna da će uključivati kaznu za prekršitelje od tri godine zatvora, no nejasno je hoće li se zabraniti i upotreba e-cigareta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!