START KAMPANJE

Euroliberali podržali Jakovčićevu kandidaturu za EU

05.04.2014 u 11:15

Bionic
Reading

'S današnjim danom počinje kampanja Liberala u Hrvatskoj, IDS i HNS kreću s kampanjom za Europski parlament', najavio je počasni predsjednik IDS-a i donedavni župan Istre Ivan Jakovčić u petak u Poreču, gradu domaćinu Međunarodne konferencije Europskih liberala

Jakovčić je tom prilikom naglasio da se, ako bude izabran, neće baviti 'velikim političkim temama', no zato se kani baviti onim 'životnim', istaknuvši među njima kreiranje konkurente poljoprivrede, konkurentnog turizma, pitanja zdravog okoliša, kulture te pitanjima ljudskih i manjinskih prava i proširenja EU na zemlje Jugoistočne Europe.

'Problematiku Istre odlično poznajem, a želja mi je da Istra bude i jedna od najuspješnijih europskih regija', kazao je Jakovčić, dodajući da svoja iskustva i znanja te dobre primjere iz Istre želi podijeliti i s ostalim županijama.

'U ovih godinu dana kolege su imale premalo vremena da bi pokazali sve svoje sposobnosti. Okrenut sam budućnosti i uvjeren da mogu puno napraviti', kazao je odgovarajući na novinarsko pitanje kako bi ocijenio rad dosadašnjih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. O ulasku u EU parlament Jakovčić ne dvoji jer, kako veli, primjećuje da je 'gledajući relevantne liste, jedini zastupnički kandidat, praktično od Karlovca do Umaga', a na ruku mu ide i to što je bio prvi hrvatski ministar za europske integracije u nekadašnjoj Račanovoj Vladi, pa su tako, s njime, čak četiri ondašnja ministra (op.a. Neven Mimica, Tonino Picula, Jozo Radoš) i kandidati za prve redovne EU izbore Kukuriku koalicije.

Podršku Ivanu Jakovčiću i Jozi Radošu, kandidatima Liberala za EU parlament, dolaskom u Poreč iskazao je i Guy Verhofstadt, aktualni predsjednik ALDE grupe. Visoki uzvanik, i sam u kampanji kao jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije, poručio je da je nužna promjena Europskog vodstva te ulazak što većeg broja Liberala u Europski parlament, istaknuvši da je to jedina alternativa za izlazak Europe iz gospodarske krize, jer kako veli, socijalisti izlaz vide u još većem zaduživanju, a druga polovica, to jest 'konzervativci', u vraćanju granica, odnosno zatvaranju unutar nacionalnih granica svojih država.
'ALDE grupa treća je po snazi u EP-u, a želja nam je tu poziciju zadržati i nakon izbora 25. svibnja. Započeli smo tešku kampanju jer smo svjedoci rastućem nacionalizmu, populizmu i euroskepticizmu među državama članicama EU-a, protiv čega se borimo', naglasio je Verhofstadt.

'Alternativa koju ALDE klub nudi je zagovaranje integracije na europskoj razini, poticanje investicija i zapošljavanja mladih, neovisna energetska politika i bankovna unija, odnosno stvaranje jednog umjesto 28 tržišta kapitala, tako da tijek novca ide od banaka prema malom i srednjem poduzetništvu te jačanju ovlasti Europske komisije', poručio je predsjednik ALDE grupe s porečke konferencije. Istaknuo je i da mu prvi dan kampanje nije mogao početi bolje, budući da su istarski domaćini za uzvanike iz Europe i susjednih zemalja organizirali posjet Momjanu te ih ugostili izvrsnim istarskim delicijama.

Na ovogodišnjoj ALDE-inoj konferenciji, koja tradicionalno okuplja političke lidere europskih liberalnih stranaka, uz sudjelovanje i čelnika liberalnih stranaka Vojvodine, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, razgovaralo se o aktualnim temama suradnje liberalnih stranaka pred europske izbore, kao i o proširenju EU i suradnji s liberalima Jugoistočne Europe.