NEZADOVOLJNI I SRBI I ALBANCI

EULEX stiže na Kosovo

09.12.2008 u 09:14

Bionic
Reading

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, naložio je da od danas na Kosovu počne djelovati europska misija EULEX

Misija trenutačno broji oko 1.300 policajaca, sudaca, tužitelja i carinika, a njezino kompletiranje očekuje se za četiri mjeseca, kada bi trebala brojati oko 1.900 članova. Njima će pomagati i oko 1.200 domaćih službenika. Iako je misija europska, njoj će se pridružiti i osamdesetak Amerikanaca.

EULEX zamjenjuje dosadašnju misiju Ujedinjenih naroda UNMIK.

Europska misija će od UN-ove administracije preuzeti dužnosti i obveze policije, sudova i carina. Glasnogovornica Karen Limdal kaže kako će misija početi s radom u 35 policijskih postaja, u okružnim sudovima i Vrhovnom sudu Kosova te na graničnim prijelazima. Na sjever Kosova, nastanjen većinom Srbima, na početku će biti poslano oko 100 policajaca, sudaca i carinika. Bit će to najbrojnija dosadašnja misija Europske unije, ali ona nije po volji nijedne strane - ni srpske ni albanske.

Kosovski Srbi ljetos su prikupili preko 70.000 potpisa protiv nje, uz obrazloženje kako će EULEX raditi na daljnjem učvršćivanju neovisnosti Kosova i njegovom definitivnom udaljavanju od Srbije, piše DW

Dugo je protiv misije bila i srbijanska vlada, ali je na njezino raspoređivanje pristala tek nakon dogovorenog plana od šest točaka s izaslanicima glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona. Dogovor predviđa poštivanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1999, koja Kosovo definira sastavnim dijelom Jugoslavije, odnosno Srbije kao njezine nasljednice.

Glavni tajnik prihvatio je i zahtjeve Beograda da misija bude statusno neutralna, da ne provodi plan Marttija Ahtisaarija (o nadgledanoj neovisnosti Kosova), dok se kosovskim institucijama onemogućava kontroliranje policije, pravosuđa, carina te telekomunikacija i kulturne baštine u sredinama sa srpskom većinom.

Predstavnicima Srba sjevernog Kosova ni to nije bilo dovoljno, pa su najavili bojkot misije.

Kosovske institucije žustro su se protivile dogovoru između glavnog tajnika i Beograda, uz objašnjenje kako se time gazi suverenitet, teritorijalna cjelovitost i neovisnost Kosova. Kosovsku neovisnost do sada su priznale 53 zemlje.

Vijeće sigurnosti napokon je (25. 11) usvojilo izvještaj Ban Ki Moona, utemeljen na dogovorenom planu s Beogradom od šest točaka, ali su u aneksu pridodana i četiri kosovska zahtjeva, što je otvorilo mogućnost za to da svaka strana izvještaj tumači onako kako joj odgovara.

U svakom slučaju, zbog nejasnoća i protivljenja obiju strana, EULEX se nalazi pred skoro nemogućom misijom. Izvještajem nije razjašnjeno do kraja ni pitanje odgovornosti misije, koja će raditi pod mandatom UN-a, a odgovarati EU-u.