TUĐMAN UPOZORIO

'EU želi prenamijeniti ili zatvoriti brodogradilišta'

02.12.2009 u 17:54

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Miroslav Tuđman danas je u izjavi za novinstvo za boravka u Rijeci, govoreći o brodogradnji, rekao da je glavni interes EU-a prenamijeniti ili zatvoriti hrvatska brodogradilišta kako ne bi bili konkurencija onima u EU pa u pregovorima s EU-om o tome treba voditi računa

Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji brodogradnja je važna i zbog 26.000 pomoraca koji plove uglavnom na stranim brodovima. Naveo je da je potrebno promijeniti politiku prema EU, s članicama razgovarati kao s partnerima te da ulazak u EU ne bude cilj nego sredstvo za ostvaranje nacionalnih interesa.

Tuđman se zauzeo za izmjene izbornog zakona u kojem bi, po njegovim zamislima, trebalo biti propisano utemeljenje 100 izbornih jedinica, a iz svake bi bio biran po jedan zastupnik u Hrvatski sabor. Tako bi zastupnici bili izravno odgovorni svojim biračima. Tuđman smatra da je nužno vratiti saborski županijski dom koji bi pospješio ravnomjerniji regionalni razvoj zemlje.

Ponovio je kako javni mediji forsiraju tri do četiri kandidata koji nastavljaju kontinuitet Ivice Račana, Ive Sanadera ili Stjepana Mesića, a da su svi ostali zanemareni. 'Neću biti kontinuitet ni Mesićev ni Sanaderov', rekao je Tuđman.