LIBIJSKA KRIZA

EU želi jedinstvenu politiku prema sjeveru Afrike

21.02.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Europski ministri vanjskih poslova osudili su eskalaciju nasilja u Libiji prije sastanka na kojem će pokušati dogovoriti zajednički pristup masovnim prosvjedima protiv režima u više arapskih zemalja

'Krajnje smo zabrinuti i stoga koordiniramo moguću evakuaciju građana Europske unije iz Libije', izjavio je britanski šef diplomacije William Hague po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu.

U sukobima koji su izbili u Libiji protiv vlasti Moamera Gadafija najmanje su 233 osobe poginule od početka prosvjeda, među kojima ih je samo u nedjelju u Bengaziju poginulo 60, po novim podacima koje je u ponedjeljak objavila nevladina organizacija Human Rights Watch.

Stanje u sjevernoj Africi glavna je tema redovitog ministarskog sastanka, na kojem će članice EU-a pokušati dogovoriti zajedničko stajalište prema ustancima naroda protiv režima u arapskim zemljama. Prije službenog sastanka ministri su se okupili u nedjelju na radnoj večeri da bi neformalno razgovarali o tom pitanju.

'Riječ je o tektonskim pokretima kojima ćemo se dugo baviti. Ovo je velika prigoda za slobodu, demokraciju i toleranciju i mi je trebamo iskoristiti; krajnje je vrijeme da Europa bude vidljiva po ovom pitanju', rekao je njemački ministar za europska pitanja Werner Hoyer.

Međutim, teško će biti postići zajedničko stajalište zbog različitih interesa država članica.

Italija, koja se pribojava velikog vala izbjeglica iz sjeverne Afrike, protivi se zauzimanju čvrstog stajališta prema libijskom vođi Gadafiju.

'Italija je, kao što znate, najbliži susjed Tunisu i Libiji i stoga smo krajnje zabrinuti zbog mogućih posljedica na migrantska kretanja na južnom Sredozemlju', rekao je u nedjelju navečer talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

'Ne smijemo ostaviti dojam da izvozimo našu demokraciju. Moramo podržati i pomoći pomirenje, ali Europa se ne smije miješati', dodao je Frattini.

S druge strane, nekoliko ministara traži vrlo oštar pristup prema libijskom vođi Gadafiju.

Njemački ministar Hoyer ističe da 'EU ne smije dopustiti nasilje', luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn je rekao da 'EU ne može surađivati s režimom koji strijelja svoje ljude'.

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb zauzeo se za to da EU uvede sankcije protiv Gadafijeva režima.