TEK NAZNAKA

EU: Ukrajina bi jednoga dana možda mogla ući u Uniju

11.02.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Europska unija u ponedjeljak je prvi put od Narančaste revolucije naznačila da bi Ukrajina jednoga dana možda mogla ući u Europsku uniju, prenose europski mediji

Vijeće EU-a ponovilo je da i dalje želi potpisati sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Ukrajinom čim ona bude spremna, 'izrazivši uvjerenost da taj sporazum nije konačni cilj u suradnji EU-a i Ukrajine.'

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbio je u studenome potpisati taj sporazum, priklonivši se radije Rusiji.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton odbila je reći išta više od te oprezno sročene izjave, koja je još jako daleko do eksplicitnog obećanja o perspektivi punopravnog članstva koje je EU dao zemljama jugoistočne Europe. 'Riječi znače to što znače', kazala je.

Njemačka nije imala komentara.

No, poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski koji je predložio spominjanje 'konačnog cilja' tomu je pridao veću važnost.

Podsjećajući na članak 49 Ugovora o EU, koji kaže da bilo koja 'europska država' može ući u EU ako ispuni kriterije, Sikorski je kazao: 'Otvorili smo vrata i pružili nadu ukrajinskoj naciji da, ako krene putem reformi, Ukrajina ima izglede koristiti sve prednosti europske integracije i odredbi ugovora', prenosi EUobserver.

Napomenuo je da EU time ulaže poseban napor jer ni Poljska nije imala 'perspektivu članstva' kada je 1993. s EU-om potpisala sporazum o pridruživanju, 11 godina prije nego je postala punopravna članica.

Ministri vanjskih poslova EU-a razgovarali su također o mogućoj financijskoj pomoći Ukrajini i prijetnji sankcijama.

Sikorski je kazao da se 'različite procjene' moguće pomoći EU-a i MMF-a Ukrajini, ako obeća da će provesti reforme, svode na ukupno 20 milijardi eura.

Drugi ministri napomenuli su, međutim, da je to ista ona ponuda koja je bila na stolu prije nego su u Kijevu izbili prosvjedi, unatoč nedavnoj izjave visoke predstavnice Ashton da EU s međunarodnim partnerima priprema novi 'Ukrajinski plan'.

'Mi kao EU ne možemo ulaziti u nadmetanje milijardama u odnosu na ono što Rusija može ponuditi Ukrajini. EU ne bi mogao sam prikupiti toliki novac. Moramo zato odbaciti sve dojmove da postoji takvo nadmetanje', rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Rusija je Ukrajini obećala pomoć od 15 milijardi američkih dolara i za trećinu nižu cijenu plina.

Ministri su također odbili mogućnost da uskoro uvedu sankcije ukrajinskom režimu, no spremni su to učiniti ako se situacija pogorša.

'Suglasni smo da zasad nije nužno donijeti odluku o sankcijama', rekao je njemački ministar Frank-Walter Steinmeier. 'No ako vidimo da (predsjednik Viktor) Janukovič i njegova vlast sprječavaju dijalog, morat ćemo razmisliti o sankcijama', dodao je.

Zasad 'smo skloniji uporabi mrkve nego batine', istaknuo je švedski ministar Carld Bildt.