SLIJEDE NOVE SANKCIJE

EU strahuje da će sukobi u Ukrajini rezultirati spiralom nasilja

04.06.2015 u 17:59

Bionic
Reading

Europska unija u četvrtak je upozorila da bi širenje sukoba u istočnoj Ukrajini moglo rezultirati novom spiralom nasilja te podsjetile kako su čelnici EU-a upozorili da bi u tom slučaju mogli pooštriti sankcije Rusiji

Nazvavši sukobe koji su u srijedu izbili blizu Donecka najgorim nasiljem, otkad se uz pomoć EU-a u veljači postignuto primirje počelo poštovati, glasnogovornica EU-ove službe za vanjsku politiku na konferenciji za novinare je kazala: 'Obnovljeni intenzivni sukobi vjerojatno će za sobom povući novu spiralu nasilja i patnji'.

Maja Kocijančič je pozvala sve strane da poštuju dogovor o prekidu vatre postignut u Minsku te podsjetila da su čelnici EU-a u ožujku kazali kako će buduće odluke o pooštrenju ili ublažavanju sankcija protiv Moskve povezati s primjenom sporazuma.

'Čelnici EU-a bili su vrlo jasni kada su potpunu primjenu dogovora iz Minska povezali s potencijalnim restriktivnim mjerama, no upozorili su i da su, ako bude potrebno, spremni poduzeti i daljnje poteze. Takvo je stajalište EU i zadržao', rekla je.